Są tanie, a Polacy ich nie jedzą. Z sosem grzybowym smakują jak marzenie
W Polsce raczej ich unikamy, a to wielka szkoda. Są wyjątkowo aromatyczne i delikatnie. Idealnie komponują się z grzybami i są naprawdę tanie. Poznaj oryginalny przepis na obiad. Zrób ozorki w sosie grzybowym.
Dlaczego ich nie jemy?
Ozorki nie cieszą się taką popularnością jak przed laty. Podobnie jak inne podroby budzą w niektórych niechęć. Mimo wszystko nadal dużo chętniej sięgamy po wątróbkę lub flaczki. Czy ozorków naprawdę trzeba się bać?
Część osób unika ozorków z obawy przed ich przygotowaniem. Jeśli źle je przyrządzimy, delikatne mięso może stać się twarde i nieprzyjemne do spożycia. Przepis na ozorki w sosie grzybowym może pomóc je odczarować. Sposób przygotowania nie jest trudny, a w aksamitnym sosie grzybowym smakują po prostu obłędnie!
To moje ulubione danie z Lubelszczyzny. Bije na głowę tradycyjny gulaszJak przygotować ozorki w sosie grzybowym?
Składniki:
- 3 sztuki ozorków wieprzowych
- marchewka
- 2 garści suszonych grzybów
- sól i pieprz
- majeranek
- oregano
- ziele angielskie
- liść laurowy suszony
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zanim zajmiemy się sosem, należy odpowiednio przygotować ozorki. Mięso musimy umyć, sparzyć wodą i zdjąć skórę. Następnie wkładamy je do garnka z wodą, obraną marchewką, ziele angielskim i liście laurowym. Całość gotujemy przez godzinę.
Po tym czasie ozorki wyjmujemy i kroimy na plasterki, a wywar odcedzamy. Odrobinę zostawiamy na później. Będziemy z nim mieszać mąkę. Pozostałą częścią zalewamy mięso. Przyszedł czas na grzyby.
Takich ozorków jeszcze nie jedliście
Kolejnym krokiem jest rozgniecenie grzybów w moździerzu. Do ozorków dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Sos doprawiamy oregano i majerankiem, a na koniec dodajemy grzyby. Całość należy poddusić i możemy przejść do zagęszczenia sosu.
Pozostały po gotowaniu wywar łączymy z mąką kukurydzianą i pszenną. Dodajemy do sosu i na koniec doprowadzamy potrawę do wrzenia. Nasz ozorki są gotowe. Polecamy również nasz artykuł o wątróbce według przepisu Karola Okrasy.