Smakosze.pl Przepisy Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie
wikipedia/pilecka

Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie

9 października 2022

Racuchy z dyni spodobają się amatorom słodkich placków. Rarytas pięknie pachnie, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych przyjemnie rozgrzeje was w chłodne poranki i popołudnia. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne racuchy. Sezonowa wersja dania z dodatkiem dyni jest nie tylko smaczna, ale też pięknie pachnie, wprowadzając przyjemny jesienny klimat do waszego domu. Warto się skusić.

Przepis na wyśmienite racuchy z dyni

Składniki:

  • 420 g startej na tarce dyni np. odmiany hokkaido

  • 150 g kefiru

  • 320 g mąki pszennej

  • 2 jaja

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki kardamonu

  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

  • szczypta imbiru (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak zrobić racuchy z dyni? Jesienna wersja klasyku jest pyszna

Startą na tarce o średnich oczkach dynię łączymy z jajami kefirem, solą i przyprawami. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wyrabiały całość na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej.

Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt grube placki i rumienimy je z obu stron na niezbyt dużym ogniu. W ten sposób uzyskamy przysmak o chrupiącej skórce i dobrze wypieczonym wnętrzu.

Gotowe racuchy z dyni odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Można też zaserwować je z bita śmietaną lub posłodzonym jogurtem. Smacznego.

Wskazówka: zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej możecie też wsypać niepełną łyżeczkę przyprawy do piernika lub do grzańca. Też będą tu pasowały.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z dodatkiem dyni. Szczególnie polecamy dyniowy sernik oraz sycący i pełen smaku bigos na bazie tego warzywa. Rodzina będzie zachwycona.

Racuchy z dyni są znakomite
canva/AD077

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy