Smakosze.pl Przepisy Jeśli dziś piątek, to pieczemy rybę. Aromatyczną i soczystą
fot. Canva

Jeśli dziś piątek, to pieczemy rybę. Aromatyczną i soczystą

10 maja 2024

W powodzi przepisów na rybne dania zapominamy często, że najlepsze bywają te najprostsze. Ryba prosto z piekarnika sprawi, że ten – tradycyjnie piątkowy – obiad nabierze nowego wymiaru. Smak tak przygotowanego dania nie równa się z niczym innym, choć to naprawdę najłatwiejsza rzecz, jaką można zrobić z filetem.

Ryba na obiad

Dietetycy apelują, byśmy jadali ryby częściej, niż robimy to w tej chwili – nawet do 4 razy w tygodniu . Zawierają one dobrze przyswajalne białko, bezcenne kwasy omega i mnóstwo mikroelementów, w tym takie, które trudno znaleźć gdziekolwiek indziej. W porównaniu do mięs są dietetyczne i niezwykle lekkie.

Tymczasem w Polsce dzieje się wręcz przeciwnie – jemy ryb mało, a co gorsze coraz mniej. Jako przyczynę tego eksperci wskazują między innymi ceny: ryby kojarzą się z produktem drogim w porównaniu do schabu czy piersi z kurczaka. Tymczasem ryba wcale nie musi być drogim produktem, a w przepisach takich jak ten błyszczą nawet najbardziej przystępne cenowo okazy . Wystarczy wybrać egzemplarz, który przyciągnie naszą uwagę w sklepie, i połączyć go z kilkoma prostymi składnikami w folii aluminiowej. Może to być patroszona ryba w całości – jak pstrąg, dorada, czasem makrela, albo filet z dorsza, halibuta czy łososia .

pieczony filet
fot. Canva
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego wina

Pieczemy rybę w folii

Jest jeszcze jedna przewaga tego przepisu nad chyba większością innych. Jego prostota polega na minimalnej ilości zabiegów, których dokonujemy, by przyrządzić naszą rybkę. A to oznacza, że prezentuje się nam ona w całej okazałości. Świat ryb jest niezwykle bogaty, a poszczególne gatunki bardzo różnią się od siebie smakiem i strukturą . Piekąc lub grillując rybę w folii zachowujemy jej walory, zamiast je przykrywać, więc różnice między poszczególnymi rodzajami ryb ukażą smakowe detale w całej okazałości.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 patroszona ryba lub filet o wadze ok. 250-300 g
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
  • Sól, pieprz, tymianek

Podstawowy przepis na pieczoną rybę

Ryby układamy na dużym kawałku folii aluminiowej, podlewając kilkoma kroplami oliwy. Dokoła układamy kilka pomidorków koktajlowych. Można dodać więcej warzyw, np. czerwoną cebulę, paprykę, cukinię itp. Na wierzch układamy 2-3 plasterki cytryny i cieniutko pokrojony czosnek oraz zioła.

Ryby pieczone w całości można faszerować od wewnątrz – masłem, czosnkiem, gałązkami tymianku. Rybę skrapiamy po wierzchu oliwą lub pędzelkiem smarujemy roztopionym masłem . Posypujemy solą i pieprzem, doprawiamy sokiem z pozostałej części cytryny i zawijamy folię szczelnie.

Ryby wstawiamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Można również piec ją na grillu w strefie o niezbyt wysokiej temperaturze. Ryba jest upieczona po ok. 15-20 minutach , w zależności od grubości tuszy.

Wypróbuj też przepisy na potrawkę cielęcą po francusku i ciasto z rabarbarem pod kruszonką .

pieczona ryba z cytryną
fot. Canva
Odkąd sam robię w domu ulubiony chleb Piotra Kucharskiego, obok piekarni przechodzę obojętnie
Pierogi w trzech kolorach to hit u mnie w domu. Goście podziwiają i błagają o przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy