Smakosze.pl Porady Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamięta
Canva/MichaelWende

Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamięta

20 stycznia 2024

Już niedługo Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Jednak jak wybrać dobre pączki? Szczególnie warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Gdy go zauważysz, nie kupuj takich pączków. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze smakołyki w Tłusty Czwartek.

Tłusty Czwartek i wybór najlepszych pączków

W Tłusty Czwartek niemal nikt nie odmawia sobie zjedzenia pączka. Według wierzeń ludowych ten smakołyk ma zapewnić nam szczęście i zwiastują koniec karnawału . Tego dnia cukiernie, piekarnie i supermarkety kuszą nas bogatą ofertą pączków. Smaków jest bez liku i czasem aż trudno się zdecydować na wybór ulubionego przysmaku.

Jak wybrać dobre pączki? Czym się kierować, by nasz wybór okazał się najsmaczniejszy? Jest kilka zasad, których warto się trzymać . Dzięki nim wrócimy do domu z najlepszymi pączkami. Jeden szczegół jest szczególnie ważny, bo od razu wyklucza zakup takich pączków. Warto wziąć go pod uwagę.

pączki
Canva/piotr_malczyk
Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu

Jak wybrać dobre pączki?

Jeśli na paczkach zauważysz popękany lukier, to pod żadnym pozorem nie kupuj takich pączków . Dzięki temu wykluczymy od razu produkt, który przysporzy nam problemów żołądkowych. Popękany lukier nie jest dobrym znakiem i powie to każdy cukiernik. Lukier nie trzyma się pączka, bo być może smakołyki zostały zgniecione w trakcie transportu.

Inną przyczyną może być wykorzystanie złych proporcji soku z cytryny, cukru i wody do zrobienia lukru. Być może użyto substancji przeciwzbrylających. Pączek mógł być też lukrowany na gorąco, a nie zanim wystygł. Dzieje się tak, gdy cukiernie stawiają na ilość, a nie na jakość.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie pączków

Jeśli pączek jest cały brązowy, to go nie kupujmy. Powinien mieć białą obwódkę, bo oznacza to, że został upieczony w odpowiedniej temperaturze . To również znak, że ciasto nie wchłonęło zbyt wiele tłuszczu. Gdy ciasto jest oklapnięte lub zdeformowane, to pączek jest prawdopodobnie stary.

Dobry pączek nie powinien być też blady, zbyt wielki i zbyt mały. Najlepiej kupować średnie, lekko rumiane pączki z obwódką. Gdy pachną apetycznie, a nie starym tłuszczem, to znak, że warto skusić się na takie smakołyki. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszne drożdżówki. Podawaliśmy też przepis na szybki i smaczny obiad z ziemniaków.

pączki
Canva/mkistryn
Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie
Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy