Smakosze.pl Przepisy Już nie robię ketchupu z pomidorów. Znam lepszy sposób
Fot. YouTube/Domowy Smak Jedzenia

Już nie robię ketchupu z pomidorów. Znam lepszy sposób

18 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pewnie nie raz zastanawiałaś się, jak zrobić ketchup? Teraz masz okazję, poznać doskonały sposób na ten popularny sos. Smakuje lepiej niż ten ze sklepu, a w dodatku przygotujesz go z zupełnie innego warzywa niż pomidor. Wypróbuj sposób, a rodzina będzie zachwycona.

Domowy ketchup lepszy niż ze sklepu

Wszystko, co domowe jest najlepsze. Ta prosta, ale jakże trafna maksyma ma zastosowanie szczególnie w kuchni. Przygotowane własnoręcznie produkty, które można kupić w sklepach, są o wiele smaczniejsze. Właśnie tak jest między innymi z ketchupem.

Ten domowy sos przygotujesz bez grama świeżych pomidorów. O tym, czym je zastąpić i jak zrobić ketchup, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Najważniejsze jest jednak to, że ten świetny dodatek do wielu dań przygotujesz bez konserwantów i innych szkodliwych substancji.

domowy ketchup.jpg
Fot. Canva/Teresa Kasprzycka
Tłumy ruszyły do Auchan. Sklep wyprzedaje produkty za 1 grosz

Pomidory to zbędny produkt

Jak już wiesz, pomidory będą zbędne, czymś jednak trzeba je zastąpić. Okazuje się, że ketchup wyjdzie doskonały, jeżeli przygotujesz go z cukinii. Choć sezon na to warzywo zaczyna się już za chwilę, możesz przygotować go z cukinii, która dostępna jest przez cały rok w sklepach.

Oprócz tego składnika potrzebne są także inne. Poznasz je wszystkie, kiedy spojrzysz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Domowy Smak Jedzenia na YouTube.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 jabłka
  • 1 papryka czerwona
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki curry

Jak zrobić ketchup?

Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii, jabłek oraz papryki. Osusz je, a następnie cukinie oraz jabłka obierz ze skórki. Paprykę przekrój, a następnie pozbądź się jej gniazd nasiennych. Cukinie oraz jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Składniki przełóż do miski.

Cebulę obierz, a następnie razem z papryką pokrój na małe kawałki. Zblenduj je na jednolitą papkę i przełóż do miski. Całość dopraw solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie przełóż składniki do garnka i wsyp cukier. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut. Do wrzącego ketchupu dodaj ocet jabłkowy, pieprz, mieloną paprykę oraz curry. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, ale tym razem pod przykryciem. Całość zblenduj na jednolitą masę, a później przełóż ją do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zakręć, odwróć do góry dnem, przykryj ścierką i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Sprawdź, jak nie przechowywać wędliny oraz zobacz, co jeszcze przygotujesz z cukinii .

ketchup.jpg
Fot. Canva/Nelli Syr
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni
Do zrobienia tego chleba nie używam grama mąki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy