Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój cukinię, dodaj mielone i wlej tę mieszankę. Taki letni obiad to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.07.2024 17:34

Pokrój cukinię, dodaj mielone i wlej tę mieszankę. Taki letni obiad to mistrzostwo świata

cukinia i mięso
fot. youtube.com/smacznytv

Oto niezwykle łatwy przepis na szybki obiad z cukinią w roli głównej. Po połączeniu z mięsem mielonym i sosem śmietanowym wychodzi ciekawa w formie i smakowita w treści zapiekanka. To świetne danie, które dobrze odgrzewa się w mikrofalówce, więc można przyrządzić je z lekkim zapasem.

Obiad z cukinii

Od typowej zapiekanki odróżnia to danie przede wszystkim sposób ułożenia składników. Nie jest to jednak zapiekanka typu „co wyjdzie z lodówki” – przygotowujemy ją z mielonego mięsa z ryżem. Ta gołąbkowa inspiracja sprawia, że w jednej potrawie zamknięte mamy białko z mięsa, warzywa i węglowodany. A zatem – kompletny obiad.

Warto często pamiętać o tym, jak dobrą podstawą ciekawych dań jest cukinia. Jest dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok. Doskonale nadaje się do pieczenia, wzbogaca smażone dania, duszone potrawki i gotowane zupy. A do tego świetnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, włącznie z tym, że zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w tej części organizmu.

zalewa do zapiekanki
fot. youtube.com/smacznytv
Bosacka pokazała jak czyścić kurki. Internauci zachwyceni: "rewelacyjny sposób"

Zapiekanka z cukinii

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Warto eksperymentować z zalewą do takiej zapiekanki, a nawet pokusić się o przyrządzenie do niej sosu beszamelowego.

Składniki

  • 4 cukinie
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
  • 300 g śmietany
  • 80 g ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu paprykowego
  • Wędzona papryka
  • Kmin rzymski
  • 120 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz

Obiad z zapiekanki, ale inaczej

Ryż gotujemy w osolonej wodzie o dwie minuty krócej niż zaleca producent. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy cukinię na plastry o grubości ok. 1 centymetra i siekamy cebulę.

W misce mieszamy mięso z ostudzonym ryżem i cebulą. Przyprawiamy wędzoną papryką, kminem rzymskim i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę.

Wysmarowujemy oliwą naczynie żaroodporne. Plastry cukinii przekładamy mięsem mielonym. Warstwa mięsa powinna mieć zbliżoną grubość jak cukinia. Rzędy cukinii i mięsa układamy wzdłuż w naczyniu.

W misce mieszamy śmietanę z koncentratem pomidorowym i paprykowym, dodajemy 100 ml wody (można też użyć bulionu), sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy faszerowaną cukinię. Przyprawiamy startym serem. Danie pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wypróbuj też sposoby na zawsze miękkie mięso na kotlety mielone i łatwe czyszczenie kurek.

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/smacznytv