Kabaczek a'la schabowe krok po kroku
Roślina widoczna na zdjęciu przez niektórych nazywana jest cukinią. Jednak w istocie można ją określić jako kabaczek. Mało kto zdaje sobie sprawę, że obie nazwy odnoszą się do tego samego warzywa. Na jej bazie można przygotować przepyszne kotlety, którym ciężko się oprzeć.
Kabaczek jest odmianą dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech. Właśnie stamtąd wywodzi się jej nazwa cukinia. Włoski zwrot zucchina oznacza małą dynię. W Polsce obie nazwy stosuje się zamiennie.
Niezależnie od tego, jakim mianem określamy warzywo, warto wiedzieć, jak przemienić je w wyjątkowy specjał. Kotlety z kabaczka zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kabaczek a'la kotlety schabowe
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zapiekaną cukinię . Dziś sięgniemy po recepturę, dzięki której przyrządzimy z niej fantastyczne kotlety. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
kabaczek
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
papryka wędzona
-
sól
-
pieprz
-
olej
Kabaczek w formie kotletów jest bardzo prosty w przygotowaniu, każdy powinien sobie poradzić z niniejszym przepisem . Nawet mniej doświadczeni smakosze nie powinni natknąć się na najmniejsze problemy.
Banalny przepis na przepyszne kotlety z kabaczka
Na początku kabaczka obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na plastry. Najlepiej, jeśli będą miały grubość około 1 cm. Mieszamy je z przyprawami i odstawiamy na 15 minut do lodówki .
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Kiedy 15 minut dobiegnie końca, plastry obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane plastry kabaczka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Gdy będą złociste, oznacza to, że nasze danie jest już gotowe. Prośby o dokładkę są pewne. Warto również wypróbować przepis na przepyszne warzywne talarki .
Canva / EugeneTomeev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis