Talarki z cukinii
pixabay.com

Pieczone talarki z cukinii

Gorące, miękkie w środku, ale chrupkie na zewnątrz, z ciągnącym się serem i aromatyczną panierką. Apetyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Czas ich przygotowania to zaledwie kilka minut. Jeśli jesteście fanami cukinii lub szukacie zdrowej i szybkiej przekąski - koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem.

Pieczone talarki z cukinii. Szybka i prosta przekąska

Pieczone talarki z cukinii to wspaniała propozycja na lekką kolację. Idealnie nadają się także jako dodatek do sycących, mięsnych dań obiadowych. Roztaczają wokół stołu świeży aromat oregano i bazylii. Można przygotować je z piekarniku lub na patelni. Chrupiące, pachnące... po prostu doskonałe!

Cukinia - właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

Właściwości i wartości odżywcze cukinii jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. Dietetycy od dawna zalecają, aby regularnie sięgać po to warzywo. Jest lekkostrawne, ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, zawiera dużo witamin i minerałów. Nie dziwi więc fakt, że cukinia znajduje się w pierwszej 20-stce najchętniej uprawianych w naszym kraju warzyw. Zawiera dużo białka, węglowodanów i błonnika. Posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakwaszeniu się organizmu, redukuje stres i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawiera również dużą ilość kwasu foliowego, dzięki czemu polecana jest kobietom w ciąży.

Cukinia idealna. Jaką cukinię wybrać?

Wybierając się na zakupy warto zwrócić uwagę na wygląd cukinii. Warzywo to ma podłużny kształt i może osiągnąć nawet 40 cm długości. Najsmaczniejsza i najbardziej delikatna w smaku będzie młoda cukinia, 15-20- centymetrowa. Mało osób wie, że oprócz cukinii o ciemnozielonej barwie, istnieją też odmiany żółte lub pasiaste. Przy wyborze warto pamiętać też o zasadzie - im cięższa, tym lepsza.

Przepis na pieczone talarki cukinii. Jak przygotować cukinię w panierce?

Składniki:

  • cukinia
  • ser (najlepiej Parmezan)
  • bułka tarta (może to być bułka tarta pszenna lub bezglutenowa)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, zioła (oregano, zioła prowansalskie)
  • świeże liście bazylii.

Przygotowanie:

  • Umytą i dokładnie osuszoną cukinię pokrój w plasterki o grubości około 0,5 centymetra.
  • Plastry cukinii polej delikatnie oliwą.
  • W misce wymieszaj parmezan, bułkę tartą, zioła, sól i pieprz.
  • Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Plastry cukinii obtaczaj w panierce, układaj na blasze z papierem.
  • Wstaw cukinię do gorącego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut, aż na cukinii utworzy się apetyczna, złocista panierka.
  • Udekoruj listkami bazylii. Najlepiej podawaj na ciepło.

Rady:

  • na obtoczone w bułce tartej talarki można dodać mozzarellę
  • w wersji na ostro do panierki dodaj chili
  • zamiast cukinii możemy użyć bakłażana.

Pieczone talarki z cukinii - wersja wegańska z pesto z suszonych pomidorów

Dla tych, którzy nie chcą używać sera, polecana jest wersja wegańska. Aby jednak zachować smak i aromat, warto dodać pesto z suszonych pomidorów. Wtedy po polaniu cukinii oliwą, nakładamy na każdy z plastrów jedną łyżeczkę pesto, a następnie obtaczamy je w bułce tartej z przyprawami.

Smażone talarki z cukinii. Wersja z patelni

Alternatywą dla pieczonej cukinii są talarki z patelni. To uwielbiana przez dzieci i dorosłych przekąska na każdą okazję. Pokrojoną w plastry cukinię należy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z serem i przyprawami. Cukinie kładziemy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni o grubym dnie. Smażymy na średnim ogniu, około 3 minuty z każdej strony do momentu aż plasterki zrobią się rumiane. Czas smażenia zależy od grubości talarków, mocy palnika i patelni. Po wysmażeniu można odsączyć je z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Uważaj, żeby nie kłaść ich jeden na drugim, pod wpływem ciepła talarki mogą zwilgotnieć.

Talarki z cukinii - propozycja podania

Pieczone talarki z cukinii najlepiej jeść na ciepło. Jako sos idealnie sprawdzi się kwaśna śmietana posypana oregano i płatkami chili, sos jogurtowy lub tzatziki - grecki dip składający się z gęstego jogurtu, czosnku i ogórka. Gorące jeszcze cukinie można ułożyć na grzankach, dzięki czemu nasiąkną ich aromatem. Talarki z cukinii stanowią też interesujący i ciekawy dodatek do potraw z ryb, na przykład grillowanej polędwicy z tuńczyka. Idealnym dopełnieniem potrawy będzie białe wino.

Dania z cukinii. Co jeszcze można przygotować z cukinii?

Jeśli już spróbowaliście talarków z cukinii, z pewnością pokochacie też inne dania z tym warzywem. A możliwości jest naprawdę mnóstwo. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Coraz większą popularność cieszy się makaron z cukinii, a na deser cukiniowe brownie, czyli warzywa na słodko. Ale bez obaw - w smaku ciasto wciąż będzie intensywnie czekoladowe. Dania z cukinią to również idealna opcja dla wegan i wegetarian. Ich ulubione dania to pasztet z cukinii, burgery oraz kotlety cukiniowe. Jedną z ciekawszych potraw jest również ketchup z cukinii - zdrowy i domowy dodatek do kanapek i przekąsek. Smacznego!

Następny artykuł