Kultowy młynek do mielenia kawy ma dodatkowe zastosowanie
Świeżo zmielona kawa kusi swoim aromatem i wyjątkowymi walorami smakowymi. W niektórych kuchniach można natknąć się na kultowe urządzenie, które u smakoszy wywołuje nostalgię. Jak wykorzystać je w inny sposób?
Kawa to nie wszystko co możemy zmielić w młynku
Bez wątpienia kawa odgrywa istotną rolę w życiu znacznej części smakoszy. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez tego napoju udanego dnia. Wielu wielbicieli kawy decyduje się na jej mielenie przy użyciu młynka. Elektryczne urządzenie jest bardziej użyteczne, niż mogłoby się wydawać .
Kawa wielokrotnie gościła na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, dlaczego warto wzbogacić ją o żółtko . Tym razem skoncentrujemy się na klasycznym młynku elektrycznym, który darzony jest sporym sentymentem.
Kawa należy do tych produktów, po które lepiej nie sięgać zaraz po przebudzeniu . Jednak młynek możemy wykorzystać na rozmaite sposoby. Wielbiciele kulinariów mogą być nimi zachwyceni. Z pewnością warto je wypróbować.
Młynek niemal momentalnie sprawia, że kawa zmienia się w proszek. Nie inaczej jest z innymi produktami spożywczymi. Dobrym przykładem jest cukier. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Interia Porady, wystarczy 10 sekund, by zmienić go w puder .
Jak jeszcze możemy wykorzystać młynek?
Kawa i cukier to nie jedyne produkty, z którymi poradzi sobie młynek elektryczny. Za sprawą tego urządzenia możemy również przygotować mieszanki różnych przypraw. Dobrze sprawdzają się goździki, imbir oraz gałka muszkatołowa . Takiemu zabiegowi nie powinny być poddawane suszona papryka, rozmaryn i estragon.
Młynek do kawy z dawnych lat może nam pomóc w rozdrobnieniu suchego pieczywa . Po chwili możemy przekształcić je w bułkę tartą, którą użyjemy podczas przygotowywania smakowitych kotletów mielonych.
Urządzenie przyda się również wielbicielom mięs. Mieszanka przypraw i czosnku po zmieleniu dobrze sprawdza się jako pasta do marynowania naszych dań . Mięso przyprawione w taki sposób stanie się nie lada pokusą.
Okazuje się, że do młynka możemy wsadzić także cukierki. Po kilku sekundach mielenia zmienią się one w posypkę, która wzbogaci nasze desery . Jak widać kawa to nie jedyny produkt, który można rozdrobnić w młynku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
-
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
-
Już w przyszłym tygodniu będziemy obchodzić 2 uwielbiane święta. Biedronka od razu zareagowała
Źródło: Interia Porady