Smakosze.pl
Kawa z jajkiem

Matthew Venker, Getty Images, emirkrasnic, pixabay

Wyjątkowy sposób przygotowania kawy

6 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kawa pomaga nam rozbudzić się i znaleźć energię oraz motywację do działania o poranku. Skandynawowie piją ją w wyjątkowy sposób, który dla wielu internautów z całego świata jest nie do pomyślenia. Szwedzi i Norwegowie dodają do swojej

Kawa jest popularna na całym naszym globie, lecz sposoby jej picia różnią się w zależności od regionu. W Polsce najczęściej pije się zwykłą kawę z mlekiem i cukrem, niektórzy koneserzy uwielbiają pić czarną, ze świeżo mielonych nasion.

Północni mieszkańcy fiordów opracowali zupełnie inną metodę, która sprawia, że wiele osób krzywi się z obrzydzeniem i niezrozumieniem. Skandynawowie dodają bowiem do swojej kawy żółtko jajka kurzego. Czy taka kawa może być w ogóle smaczna? Okazuje się, że tak. 

Kawa z jajkiem wprost z północy

Takie połączenie wydaje się nam dziwne, w końcu jajko uważamy za raczej wytrawny składnik diety, a dodatek kawy jest zupełnie niecodziennym pomysłem. Taki zestaw gwarantuje jednak doskonałe walory smakowe, które każdy kawosz powinien poznać. 

Kawa naturalnie jest dosyć kwaśna i gorzka, a proces prażenia ziaren uwydatnia ten profil smaku. W Polsce i większości krajów zachodnich maskuje się go za pomocą mleka lub śmietanki. Ludzie północy zdecydowali się jednak na żółtko, które działa w podobny sposób. 

Jak czytamy na portalu mojanorwegia.pl, kulinarni eksperci twierdzą, że warto się przełamać i taki napój zadowoli podniebienia zarówno kawowych koneserów, jak i zupełnych laików, którzy lubią od czasu do czasu uraczyć się kofeinowym naparem. Zdaniem smakoszy jajko jest w takiej kawie właściwie niewyczuwalne.

Przepis na kawę z jajkiem

Co trzeba zrobić, aby móc spróbować skandynawskiej kawy? Przede wszystkim warto posiadać kawę doskonałej jakości, która nie jest kwaśna, w przeciwieństwie do tanich ziaren. Kolejnym składnikiem jest jajko - najlepiej z ekologicznej hodowli.

Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu. 

Oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do zmielonych ziaren kawy i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj do nich odrobinę wody i mieszaj, do czasu aż uzyskasz gładką konsystencję.

Następnie wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Dodaj do niej kawę z żółtkiem i gotuj przez 3 minuty, aż z powierzchni płynu zniknie piana. Wlej do naparu filiżankę zimnej wody, przecedź go przez sito lub filtr do kawy i gotowe. Kawowy napój jest przygotowany do picia. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojanorwegia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >