Zawsze przechowuj z tym chleb. Przestanie czerstwieć po 1 dniu

Znamy sposób, dzięki któremu zakupiony chleb zachowa swoją świeżość przez długi czas. Okazuje się, że do chlebaka należy włożyć warzywo, które ma zapewnić w pojemniku odpowiednie warunki. Poznaj nietypową sztuczkę, a dowiesz się, jak przechowywać chleb.
Pieczywo niezbędne
Chleb od wieków jest podstawowym składnikiem naszej diety. Produkt jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Pieczywo pomimo swoich zalet ma, niestety, jedną wadę – szybko traci swoją świeżość, a przez to i smak.
Brak cyrkulacji powietrza i nieodpowiednie opakowanie, np. foliowy worek, mogą doprowadzić do tego, że chleb zacznie czerstwieć, a nawet pleśnieć. Dotyczy to zarówno pieczywa zakupionego w piekarni, jak i w markecie. Istnieje jednak patent, który ma sprawić, że z chlebaka za każdym razem wyciągniesz świeży chleb. Na czym ten sposób polega?

Świeży chleb dzięki jednemu składnikowi
Produktem, który ma zagwarantować pieczywu świeżość, okazuje się… seler naciowy. Warzywo dzięki swojej wilgotności sprawia, że chleb nie wysycha. Przez to nie stanie się twardy, a na długi czas zachowa miękkość oraz smak. Co więcej, seler ma również sprawić, że nie dojdzie do rozwoju pleśni i to pomimo zwiększenia poziomu wilgotności.
Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przechowywać chleb?
Seler naciowy należy najpierw dokładnie umyć, a następnie wysuszyć. Do lnianego lub papierowego woreczka trzeba włożyć bochenek chleba oraz wspomniany seler. Zamknięte opakowanie należy włożyć do chlebaka.
Warto pamiętać o regularnym wymienianiu warzywa, ponieważ z czasem ono również może ulec zepsuciu. Ponadto można sprawdzić, czy chlebak jest przewiewny i czy nie znajduje się w pobliżu źródeł ciepła. Zapewnienie odpowiednich warunków uzupełni właściwości i działanie selera. Dzięki temu chleb przez długi czas będzie świeży.






































