Każdy mówi o tym cieście. Jest tak dobre, że robię je codziennie
Oto przepis na ciasto orzechowe na biszkoptowej bazie. Najciekawszą sztuczką jest rolowanie ciasta, dzięki czemu jest efektowne, łatwe w nakładaniu (i jedzeniu), a także zapewnia dobrą równowagę ilości kremu i biszkoptu.
Zwijany orzechowiec
Nawet początkujący cukiernicy z łatwością opanują różne rodzaje i formy biszkoptowego ciasta . To podstawowy przepis nastręcza niewiele trudności, jeśli chodzi o składniki i wyrastanie. Schody zaczynają się przy formowaniu.
Ciasto biszkoptowe jest bowiem świetną bazą rozmaitych tortów i rolad, ale, jak zresztą każde już upieczone ciasto, trzeba nauczyć się formować. Posługując się tą techniką z łatwością przygotujemy roladę , która pozwala nam przygotować ciasto z dobrą – hojną – ilością kremu.
Ciasto z orzechami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate - cakes. Podobne ciasto podane jest tam w wersji z orzeszkami włoskimi. U nas jednak, zwłaszcza jesienią, królują orzechy włoskie .
Składniki
- 4 jajka
- 100 g orzechów
- 100 g cukru
- 50 ml mleka
- 60 ml oleju
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masy kajmakowej
- 200 g śmietanki 30%
- 1 tabliczka czekolady
Ciasto z orzechami
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka . Te ostatnie rozcieramy w misce z cukrem na puszystą masę. Dodajemy połowę oleju i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do ciasta przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie, rzadkie ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto delikatnie mieszamy z pianą. Wylewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
Po wyjęciu przekładamy ciasto na świeży arkusz papieru do pieczenia , zdejmując poprzedni. Ciasto zawijamy w rulon, dokładnie zabezpieczamy go przed rozwinięciem i odstawiamy do przestudzenia na co najmniej pół godziny.
Orzechy siekamy i dzielimy na połowy. W misce rozcieramy mikserem masę kajmakową. Dolewamy stopniowo śmietankę i wyrabiamy na gładką masę. Mieszamy z połową orzechów.
Masą smarujemy biszkoptowy spód i zawijamy, tym razem pamiętając, by papier nie zwinął się w ciasto. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i mieszamy z olejem na gładką masę. Dodajemy orzechy. Czekoladą polewamy ciasto, kiedy zastygnie.
Wypróbuj też przepisy na roladki wieprzowe i bieszczadzkie fuczki .