Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food , czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.
Roladki z boczku
Kiedy goście przychodzą niespodziewanie i jakby zapominają wyjść wieczorem, we wczesnych godzinach nocnych przydaje się coś, co pozwoli przedłużyć sympatyczne spotkanie. W takich sytuacjach warto mieć w odwodzie arkusz ciasta francuskiego . Przechowuje się świetnie, czy to w lodówce, czy w zamrażarce, a w kilka minut można zmienić go w naprawdę ciekawą i sycącą przekąskę.
Jeśli do tego w lodówce znajdzie się serek śmietankowy i kilka plastrów boczku , jesteśmy gotowi, by przyrządzić tę szybką „klubową” mięsną przekąskę. Z pewnością spodoba się ona gościom. Będą prosić o przepis – a przepisu właściwie nie ma. Jest tylko kilka minut w kuchni przy zawijaniu roladek i kolejnych kilka w piekarniku.
Boczek w cieście francuskim
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. W tamtym wydaniu roladki posypane są dodatkowo serem, który ładnie się zapieka. Taki ser jest jednak opcjonalny.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ½ opakowania śmietankowego serka (może być smakowy)
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 jajko
- Opcjonalnie: 80 g startej mozzarelli
Przepis na roladki z boczku
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na stolnicy . Cienko smarujemy brzeg roztrzepanym jajkiem, a następnie pokrywamy ciasto serkiem śmietankowym. Ciasto kroimy (najlepiej radełkiem do pizzy) na podłużne pasy o szerokości 2 plastrów boczku.
Plastry te układamy na paskach ciasta, a następnie każdy z pasków zawijamy w roladkę tak, by zwilżony jajkiem brzeg zakleił ją od zewnątrz. Roladki lekko spłaszczamy i smarujemy po wierzchu jajkiem . Można także posypać je serem lub ulubioną mieszanką ziół.
Roladki pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni , aż roladki będą przyjemnie zarumienione, a mięso w środku upieczone.
Wypróbuj przepis na gołąbki bez zawijania i poznaj sekrety obróbki rabarbaru .