Smakosze.pl Przepisy Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
fot. youtube.com/blatterteigrezepte

Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

23 kwietnia 2024

Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food , czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.

Roladki z boczku

Kiedy goście przychodzą niespodziewanie i jakby zapominają wyjść wieczorem, we wczesnych godzinach nocnych przydaje się coś, co pozwoli przedłużyć sympatyczne spotkanie. W takich sytuacjach warto mieć w odwodzie arkusz ciasta francuskiego . Przechowuje się świetnie, czy to w lodówce, czy w zamrażarce, a w kilka minut można zmienić go w naprawdę ciekawą i sycącą przekąskę.

Jeśli do tego w lodówce znajdzie się serek śmietankowy i kilka plastrów boczku , jesteśmy gotowi, by przyrządzić tę szybką „klubową” mięsną przekąskę. Z pewnością spodoba się ona gościom. Będą prosić o przepis – a przepisu właściwie nie ma. Jest tylko kilka minut w kuchni przy zawijaniu roladek i kolejnych kilka w piekarniku.

roladki z boczkiem
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Pokrusz herbatniki i wymieszaj z truskawkami. To moje ulubione ciasto bez pieczenia

Boczek w cieście francuskim

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. W tamtym wydaniu roladki posypane są dodatkowo serem, który ładnie się zapieka. Taki ser jest jednak opcjonalny.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ opakowania śmietankowego serka (może być smakowy)
  • 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie: 80 g startej mozzarelli

Przepis na roladki z boczku

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na stolnicy . Cienko smarujemy brzeg roztrzepanym jajkiem, a następnie pokrywamy ciasto serkiem śmietankowym. Ciasto kroimy (najlepiej radełkiem do pizzy) na podłużne pasy o szerokości 2 plastrów boczku.

Plastry te układamy na paskach ciasta, a następnie każdy z pasków zawijamy w roladkę tak, by zwilżony jajkiem brzeg zakleił ją od zewnątrz. Roladki lekko spłaszczamy i smarujemy po wierzchu jajkiem . Można także posypać je serem lub ulubioną mieszanką ziół.

Roladki pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni , aż roladki będą przyjemnie zarumienione, a mięso w środku upieczone.

Wypróbuj przepis na gołąbki bez zawijania i poznaj sekrety obróbki rabarbaru .

smarowanie ciasta francuskiego
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Kupił za 60 zł schabowego giganta z przepisu Gessler. Nie uwierzysz, co znalazł pod panierką
Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy