Smakosze.pl Przepisy Kładę ciasto i wlewam truskawkową polewę. Latem nie ma lepszego deseru
fot. youtube.com/smacznytv

Kładę ciasto i wlewam truskawkową polewę. Latem nie ma lepszego deseru

19 czerwca 2024

To proste śmietanowe ciasto bez pieczenia to wspaniały sposób na świętowanie sezonu na truskawki. Przygotowujemy je tu w postaci masy, która świetnie komponuje się ze śmietankowo-serową bazą. Ciasto jest formą szybkiego sernika bez pieczenia.

Sernik bez pieczenia

Nigdy dość przepisów, które rozwiązują jeden problem: truskawek , które spędziły cały dzień czekając, aż ktoś je kupi. Okazyjnie nabyte w drodze z pracy, mogą okazać się na tyle sfatygowane, że lepiej nadają się do zmiksowania niż podania w salaterce. Wtedy sięgamy właśnie po taki przepis na ciasto .

Zmiksowane truskawki stają się w nim zastygającą polewą sernika bez pieczenia, przygotowanego na bazie śmietany, mascarpone i twarogu. Taki deser jest niezwykle lekki i puszysty, a truskawki ze śmietaną to w końcu deser godny brytyjskiej arystokracji – z której kręgów się wywodzi.

podgrzewanie truskawek
fot. youtube.com/smacznytv
Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfix

Ciasto z truskawkami

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Sernik bez pieczenia przygotowany jest tu na bazie z biszkoptów typu kocie języczki . Można też posłużyć się samodzielnie upieczoną bazą biszkoptową, a także herbatnikami lub ciastem francuskim.

Składniki

  • 600-700 g truskawek
  • 1 opakowanie kocich języczków lub herbatników
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 ml mleka
  • 220 g cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego lub skyru
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Sernik truskawkowy

W misce u bijamy śmietanę z cukrem pudrem . Dodajemy mascarpone, a następnie ser i jogurt, mieszając za każdym razem na jednolitą masę. Przyprawiamy ją do smaku cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki lub namoczone w mleku kocie języczki . Wykładamy na nie masę i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by zastygła.

W mikserze dokładnie r ozdrabniamy truskawki z cukrem na rzadki sos . Przelewamy go do rondelka, stawiamy na palniku o średniej mocy i dosypujemy skrobi kukurdzianej. Podgrzewamy do zagotowania.

Po przestudzeniu masę truskawkową wylewamy na ciasto. Wyrównujemy, studzimy do temperatury pokojowej i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Wypróbuj też przepisy na ciasto sodowe z dżemem i inny sernik z truskawkami .

sernik z truskawkami
fot. youtube.com/smacznytv
Strzelczyk pakuje je wraz z ogórkami do słoika i wlewa tę zalewę. Za ten patent powinien dostać medal
Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy