Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna
Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych.
Syrop z czarnej porzeczki najlepszy
Czarna porzeczka ma słodko-kwaśny smak i bogata jest w witaminę C. Poprawia naszą odporność, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi. Czarna porzeczka znana jest też z właściwości antynowotworowych i pomaga zapobiegać uszkodzeniom wątroby.
Dlatego warto wykorzystać ją w kuchni. Robię syrop z czarnej porzeczki, który stosuję zimą, gdy łapię infekcje. Taki smakołyk dodaję też do deserów, owsianki i lodów. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo zdrowy. Syrop z czarnej porzeczki robię z przepisu babci. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
To ciasto jogurtowe z borówkami jest hitem w moim domu. Używam tylko 5 składników, rodzina nie może się nachwalićJak zrobić syrop z czarnej porzeczki?
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 400 ml wody
- ½ kg cukru
Przygotowanie syropu zacznij od starannego wypłukania porzeczek. Przełóż je do garnka i wlej wodę. Od momentu zagotowania, gotuj 10 minut. Następnie przecedź syrop, a owoce, które zostały na sicie, wyrzuć.
Następnie do przecedzonego soku wsyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący syrop nalej do wcześniej wyparzonych słoików. Brzeg słoików dokładnie wytrzyj i zakręć słoiki. Słoiki odstaw do góry dnem na ściereczce, żeby ostygły.
Syrop, który przyda się nie tylko zimą
Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką. Pamiętaj, żeby słoiki oddzielić też ściereczkami. Zalej je letnią wodą do ¾ wysokości słoików. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i pasteryzuj około 30 minut.
Po pasteryzacji słoiki wyjmij z garnka i ułóż na ściereczce do góry dnem. Syrop z czarnej porzeczki pysznie smakuje i rewelacyjnie pachnie. Polecam każdemu przepis dzięki, któremu zrobisz ten rarytas. Pisaliśmy o tym, jak upiec ciasto, które jest lepsze od szarlotki. Informowaliśmy o błędach, jakie Katarzyna Bosacka wytyka Polakom podczas robienia schabowych.
Źródło: YouTube/BabciaEwaGotuje
Zdjęcia: screen YouTube/BabciaEwaGotuje