Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna
![syrop](https://images.iberion.media/images/1920/syrop_77a6d79875.jpg)
Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych.
Syrop z czarnej porzeczki najlepszy
Czarna porzeczka ma słodko-kwaśny smak i bogata jest w witaminę C. Poprawia naszą odporność, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi. Czarna porzeczka znana jest też z właściwości antynowotworowych i pomaga zapobiegać uszkodzeniom wątroby.
Dlatego warto wykorzystać ją w kuchni. Robię syrop z czarnej porzeczki, który stosuję zimą, gdy łapię infekcje. Taki smakołyk dodaję też do deserów, owsianki i lodów. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo zdrowy. Syrop z czarnej porzeczki robię z przepisu babci. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_b448dac137.jpg)
Jak zrobić syrop z czarnej porzeczki?
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 400 ml wody
- ½ kg cukru
Przygotowanie syropu zacznij od starannego wypłukania porzeczek. Przełóż je do garnka i wlej wodę. Od momentu zagotowania, gotuj 10 minut. Następnie przecedź syrop, a owoce, które zostały na sicie, wyrzuć.
Następnie do przecedzonego soku wsyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący syrop nalej do wcześniej wyparzonych słoików. Brzeg słoików dokładnie wytrzyj i zakręć słoiki. Słoiki odstaw do góry dnem na ściereczce, żeby ostygły.
Syrop, który przyda się nie tylko zimą
Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką. Pamiętaj, żeby słoiki oddzielić też ściereczkami. Zalej je letnią wodą do ¾ wysokości słoików. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i pasteryzuj około 30 minut.
Po pasteryzacji słoiki wyjmij z garnka i ułóż na ściereczce do góry dnem. Syrop z czarnej porzeczki pysznie smakuje i rewelacyjnie pachnie. Polecam każdemu przepis dzięki, któremu zrobisz ten rarytas. Pisaliśmy o tym, jak upiec ciasto, które jest lepsze od szarlotki. Informowaliśmy o błędach, jakie Katarzyna Bosacka wytyka Polakom podczas robienia schabowych.
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_72a418554e.jpg)
Źródło: YouTube/BabciaEwaGotuje
Zdjęcia: screen YouTube/BabciaEwaGotuje
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![kawa](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_5ecc2ef9d8.jpg)
![napój](https://images.iberion.media/images/origin/napoj_95d4f8a29e.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_2db2a46485.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![Mleko i ogórki - czy to dobre połączenie](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_b11ccbb163.png)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/a1_63419b8aaf.jpg)