Ania robi najlepszy sernik z truskawkami. Tak dobrego nie kupisz w żadnej cukierni
Sernik i truskawki od zawsze stanowią pyszne połączenie. Dlatego youtuberka Ania Zyśk z kanału Jedz Pysznie poleca znakomity sernik truskawkowy. Ciasto bez pieczenia wygląda jak zebra i kusi, by je spróbować.
Sernik z truskawkami zachwyca smakiem i wyglądem
Jakie ciasto podać na deser wiosną? Możliwości jest sporo, ale warto wykorzystać sezonowe owoce w kuchni. Truskawek nie brakuje na bazarkach i straganach. Wykorzystaj je w kuchni i zrób pyszny sernik z truskawkami. Sprawdzony przepis poleca youtuberka Ania Zyśk.
Ciasto w jej wykonaniu cieszy też oko, bo deser przypomina truskawkową zebrę. Efektowne i lekkie ciasto będzie smakować małym i dużym łasuchom. Recepturę na sernik z truskawkami znajdziesz na kanale YouTube Ania Zyśk- jedz pysznie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Bosacka zrobiła ptasie mleczko. Włoskie tiramisu może się schowaćJak zrobić sernik z truskawkami z przepisu Ani Zyśk?
Składniki na masę śmietankową:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 40 g żelatyny
Składniki na masę truskawkową:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 g truskawek
- 100 ml wody
- biszkopty
Przygotowanie sernika z truskawkami zacznij od wlania schłodzonej śmietanki do miski. Dołóż też schłodzony serek mascarpone i cukier puder. Składniki ubij na sztywną masę. W międzyczasie żelatynę zalej zimną wodą i zostaw, by napęczniała. Potem rozpuść ją w mikrofalówce.
Następnie żelatynę połącz z łyżką masy śmietankowej i dodaj ją do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli zdarzy się, że masa się zważy, to podgrzej ją delikatne w mikrofalówce, a potem schłodź w lodówce. Teraz galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie. Zostaw do ostygnięcia.
Sernik z truskawkami, czyli pyszna pianka i galaretka
Oczyszczone i umyte truskawki zblenduj na gładką masę. Potem przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Ostudzoną galaretkę dodaj do masy truskawkowej i zostaw ją w lodówce do momentu stężenia. Teraz tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i biszkoptami.
Na biszkopty na przemian wykładaj masę śmietankową i truskawkową. Ten zabieg sprawi, że uzyskasz efekt pasków jak u zebry w cieście. Sernik z truskawkami wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto zachwyca lekkością i smakiem delikatnych pianek, dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak rozsmarować masło zaraz po wyjęciu z lodówki. Polecaliśmy sposób Ewy Wachowicz na smaczną zupę kalafiorową.
Źródło: YouTube/jedzpysznie
Zdjęcia: screen YouTube/jedzpysznie