Smakosze.pl Przepisy Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal
Fot. Facebook/Smaczny

Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal

27 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Wiedzieliście, że ciasto francuskie i jabłko to świetne połączenie? Z tych dwóch składników można przygotować naprawdę smaczny deser. A przecież każdy lubi od czasu do czasu przekąsić sobie coś słodkiego. Dlatego ten przepis, to idealny dowód na to, że w kilka minut można przyrządzić coś przepysznego. Sprawdźcie jak.

Ciasto francuskie z jabłkiem

Jabłko puste w środku zwinięte w ciasto francuskie z dodatkami . Czy taki deser może być smaczny? Oczywiście, że tak. Nie jest skomplikowany, a sam proces gotowania nie jest długi . Wystarczą tylko chęci i potrzebne składniki. Słodkość, która płynie z tego przysmaku , na zawsze zostanie w naszej pamięci.

W połączeniu między innymi z bitą śmietaną i cynamonem powstaje pyszny, trochę nowatorski deser, którego warto spróbować .

Ciasto francuskie nacięte na brzegach
Fot. Facebook/Smaczny
Tak uratowałam patelnię. Wystarczyła 1 rzecz i jest jak nowa

Przepis na pyszny jabłkowy deser

Do przygotowania takich pyszności będziemy potrzebować następujących składników .

Składniki:

  • 800 g ciasta francuskiego
  • 4 czerwone jabłka
  • 50 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • cynamon
  • 300 g bitej śmietany
  • 100 g cukru pudru

Jak przygotować jabłka w cieście francuskim?

W pierwszej kolejności bierzemy ciasto francuskie i za pomocą średniej wielkości pokrywki od garnka wycinamy koło. Następnie starannie robimy małe nacięcia na brzegach ciasta tak, jak na ilustracji wyżej.

Bierzemy chochlę i ostrożnie układamy w niej ciasto, tak aby wystawało na zewnątrz łyżki. W międzyczasie z jabłka wydrążamy cały rdzeń jabłka, które następnie wkładamy do chochli i owijamy paskami ciasta tak, aby całe jabłko zostało przez nie zakryte . Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy lub tyle, na ile pozwolą nam składniki. Przygotowane jabłka w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wydrążone wcześniej części jabłka, dosypujemy cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, aż się przesmaży i zarumieni . Tak przygotowane składniki przekładamy do środka naszych jabłek.

Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut .

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy nasz deser bitą śmietaną oraz cukrem pudrem .

Ciasto francuskie z jabłkami i bitą śmietaną
Fot. Facebook/Smaczny

Sprawdź przepis na pyszny pieczony schab . Zobacz, jak zrobić najlepsze faworki .

Na Walentynki zrobię ciasteczkowe serca. Za ten przepis można dostać medal
Natnij schab i wypchaj cebulą. Ten przepis to hit w moim domu, każdy chce dokładkę
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy