Kompot rabarbarowy z miętą
KOMPOT RABARBAROWY Z MIĘTĄ
Składniki: – 5 łodyg rabarbaru– 2 średnie jabłka (w sumie ok. 300 g)– 2-3 gałązki mięty– 50 g cukru (1/4 szkl.)– 2 litry wody.
Sposób przygotowania 1. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki. Rabarbar umyć, obciąć końcówki wraz z liśćmi i pokroić na 2 cm kawałki.2. W garnku zagotować wodę z cukrem, wrzucić cząstki jabłek i rabarbaru, dodać miętę. Gotować parę minut aż owoce zmiękną. Odstawić z ognia do przestudzenia.3. Kompot przelać do dzbanka. Podawać w szklakach lub kubkach udekorowanych listkami mięty.
Wskazówki: – Zamiast jabłek możemy użyć do tego kompotu truskawek, które również doskonale komponują się zarówno z rabarbarem, jak i miętą.– Smak kompotu (kwaśność vs słodycz) można regulować dodatkiem soku z cytryny oraz cukrem. Dodatek cukru jest w kompocie opcjonalny i zależy od gustu. W przypadku kompotu rabarbarowego niewielki dodatek cukru (przynajmniej 1 łyżka na 1 litr kompotu) jest wskazany ze względu na kwasowość warzywa. Jeśli unikamy cukru, do posłodzenia kompotu możemy użyć także ksylitolu lub erytrolu.– Aromat kompotu rabarbarowego można uatrakcyjnić dodatkiem wanilii (w formie laski lub cukru waniliowego, który można użyć do osłodzenia napoju) lub cynamonu.