Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale zniechęca Cię czasochłonne tarcie warzyw? Koniecznie zrób placki z poniższego przepisu. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące.
Placki ziemniaczane zrobisz błyskawicznie
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Wystarczy, że zblendujesz surowe ziemniaki z resztą składników. Placki po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
Do przygotowania placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków wykorzystaj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Te odmiany zawierają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu nie rozwarstwią się na patelni podczas smażenia.
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków smaż na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli tłuszcz nie osiągnie wysokiej temperatury, zostanie wchłonięty przez masę ziemniaczaną. Placki będą bardzo ciężkie, tłuste i stracą smak.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3- 4 łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zblenduj i odlej nadmiar wody. Pokrój cebulę i czosnek. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego. Wbij jajka i wsyp sól, pieprz i majeranek. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Dodaj mąkę pszenną w takiej ilości, żeby zagęścić masę z ziemniaków. Wymieszaj. Masę wykładaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sosem z suszonych grzybów lub gulaszem , smacznego.