Smakosze.pl Przepisy Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
canva/GMVozd

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

25 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale zniechęca Cię czasochłonne tarcie warzyw? Koniecznie zrób placki z poniższego przepisu. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące.

Placki ziemniaczane zrobisz błyskawicznie

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Wystarczy, że zblendujesz surowe ziemniaki z resztą składników. Placki po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Do przygotowania placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków wykorzystaj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Te odmiany zawierają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu nie rozwarstwią się na patelni podczas smażenia.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków smaż na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli tłuszcz nie osiągnie wysokiej temperatury, zostanie wchłonięty przez masę ziemniaczaną. Placki będą bardzo ciężkie, tłuste i stracą smak.

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3- 4 łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zblenduj i odlej nadmiar wody. Pokrój cebulę i czosnek. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego. Wbij jajka i wsyp sól, pieprz i majeranek. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Dodaj mąkę pszenną w takiej ilości, żeby zagęścić masę z ziemniaków. Wymieszaj. Masę wykładaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sosem z suszonych grzybów lub gulaszem , smacznego.

placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.jpg
canva/Timolina

Książę William odwiedził polską restaurację. Nie uwierzysz ile zapłacił za kanapkę
Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy