Smakosze.pl Przepisy Kotlety na niedzielę robię tylko z tego mięsa. Wychodzą 100 razy lepsze, niż zwykłe
Fot. Canva

Kotlety na niedzielę robię tylko z tego mięsa. Wychodzą 100 razy lepsze, niż zwykłe

30 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. W wielu domach niedzielny obiad składa się z rosołu i właśnie schabowych, które w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki tworzą niesamowite danie. Zastanawialiście się jednak kiedyś jakie jest najlepsze mięso na kotlety? Wiele osób będzie t a odpowiedzią zaskoczonych.

Kotlety podstawą polskiej kuchni

Kotlety to w Polsce niesamowicie popularne danie . Istnieje wiele rodzajów tych smakołyków, a większość Polaków zna przepisy na nie na pamięć. Zatem w jakie kotlety bogata jest nasza rodzima kuchnia?

Przede wszystkim kotlety schabowe, które są tradycją i znakiem rozpoznawczym naszego kraju. Polacy uwielbiają je jeść między innymi w niedzielę, zaraz po spożyciu np. rosołu. Mówi się, że jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej kuchni to właśnie kotlet schabowy wzbogacony ziemniaczkami i mizerią .

Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Ponadto mamy również kotlety mielone, które także zaskakują swoim smakiem i aromatem . A do tego są proste w przygotowaniu. Odpowiednio dobrane, świeże mięso to jest podstawa i ogólny wymóg, aby finalne danie było pyszne.

Do tego dochodzą oczywiście kotlety z piersi z kurczaka lub warzywne .

Jakie jest jednak najlepsze mięso do zrobienia tych smakołyków? Będziecie zaskoczeni .

To najgorsze warzywo do rosołu. Polacy dodają je bez opamiętania

Pyszne kotlety z karkówki

Karkówka to świetne mięso na kotlety . Jeśli znudziły Wam się tradycyjne, to warto wypróbować właśnie te w takiej wersji. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki wieprzowej
  • 2 jajka
  • łyżka majonezu
  • majeranek
  • 2 ząbek czosnku
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
Składniki na kotlety z karkówki
Fot. YouTube/Gotuj to sam !!!

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak zrobić kotlety z karkówki?

Karczek na obiad to bardzo dobry wybór.

W pierwszej kolejności przygotujemy marynatę. Do dużej miski przekładamy jajka, dodajemy majonez, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę czerwoną mieloną, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy do momentu, aż jajka się odpowiednio rozbiją .

Plastry karkówki rozbijamy, po czym obtaczamy je w naszej marynacie, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na piękny i złoty kolor .

Tak przygotowane kotlety z karkówki możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź przepis na pyszne śniadanie . Zobacz, jak zrobić smakowite pierogi .

Smakowite kotlety z karkówki
Fot. YouTube/Gotuj to sam !!!
Wziął chipsy i wrzucił do wrzątku. Nie mógł się powstrzymać, jego reakcja wyjawiła wszystko
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy