Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa
Mamy dla was przepyszną propozycję obiadową. Są nią kotlety schabowe po myśliwsku. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy klasyczne schaboszczaki podać z aromatycznym sosem grzybowym. Można go przygotować z grzybów leśnych lub pieczarek. Całość smakuje po prostu wybornie. Kotlety schabowe po myśliwsku są wersją kotletów schabowych uzupełnioną o sos grzybowy. Oryginalnie sos ten robi się z grzybów leśnych, które smaży się na wędzonym boczku. Można je jednak z powodzeniem zastąpić pieczarkami. W ten sposób powstanie smaczne i dość oryginalne danie obiadowe.
Przepis na kotlety schabowe po myśliwsku
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
sól, pieprz
-
3 łyżki mąki
-
1 duże jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
smalec do smażenia
na sos:
-
10 dag wędzonego boczku
-
1 cebula
-
25 dag pieczarek
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1/2 szklanki bulionu
-
50 ml śmietanki kremówki
-
słodka mielona papryka
-
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów schabowych po myśliwsku
Plastry mięsa równomiernie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim, głębszym rozkłóć jajko. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni.
Na sos boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię. Smaż boczek, aż wytopi się z niego trochę tłuszczu. Wtedy wsyp posiekaną cebulę i chwilę ją przesmaż.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do boczku i cebuli. Smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich większość płynu.
Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, paprykę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj i gotuj sos na niedużym ogniu, aż nieco zgęstnieje.
Pod koniec wlej do sosu śmietankę, wymieszaj, gotuj kilka minut. Sos podawaj do kotletów schabowych.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe z serową niespodzianką , a także na schabowe po lubelsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na wyborną jajecznicę po niemiecku. Sekret tkwi w 1 dodatku
-
Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak
-
Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem
Źródło: kuchnianawypasie