Smakosze.pl
ogórki kiszone

canva/Shaiith

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

11 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jak zrobić idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu? W sumie nie ma problemu, bo zastąpisz go wyjątkowym składnikiem, którym jest gorczyca. Poznaj też inne, skuteczne zamienniki chrzanu, które doskonale sprawdzą się w kiszonkach i są łatwo dostępne.

Nastawienie ogórków do kiszenia jest bardzo proste. Wystarczy nimi napełnić słoik, dodać czosnek, koper i chrzan i zalać wszystko solanką. Co, jednak jeśli nie mamy jednego z tych składników, np. chrzanu? Czy kiszonka ma szansę wyjść dobra, czy jednak zrezygnować z jej robienia?

Jak najlepiej zrobić ciasto na naleśniki? Kolejność dodawania składników ma ogromne znaczenie, a pomyłka może kosztować

Jak najlepiej zrobić ciasto na naleśniki? Kolejność dodawania składników ma wielkie znaczenie, a pomyłka kosztuje

CZYTAJ DALEJ

Czy dodatek chrzanu do kiszonych ogórków jest konieczny?

Chrzan dodaje się do kiszonych ogórków, po to, by miały lepszy smak, jędrność i twardość. Chrzan ma też działanie antyseptyczne i konserwujące, czyli przedłuża trwałość kiszonki i hamuje w niej rozwój bakterii gnilnych.

Jednak podobne działania wykazują też inne składniki, np. ziarna białej gorczycy. Z powodzeniem nadadzą one ogórkom pożądaną twardość i dobry smak. Jako zamiennik chrzanu dobrze też spiszą się liście laurowe, liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli, dębu czy chrzanu.

Przepis na kiszone ogórki bez chrzanu

Składniki:

  • 2 kg kiszonych ogórków

  • 10 ząbków czosnku

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

  • 2 liście czarnej porzeczki

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie kiszonych ogórków

Ogórki dokładnie umyj, osusz. Na dno wyparzonych słoików włóż po liściu czarnej porzeczki i po gałązce kopru. Każdy słoik napełnij ogórkami.

Do słoików dodaj po 5 przekrojonych ząbków czosnku i po trochu nasion gorczycy. W garnku zagotuj 2 l wody, wsyp sól, chwilę pogotuj, przestudź.

Dobrze ciepłą solanką zalej ogórki. Nałóż pokrywki, szczelnie je zakręć. Słoiki pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, a gdy woda zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też stary przepis na ogórki kiszone. Dowiesz się też, czy można je zalewać wodą z kranu.

ogórki kiszone

canva/oksanashufrych


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzice

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >
Bób jada się ze skórką czy bez?

Produkty

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Czytaj więcej >