Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.07.2022 18:02

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

ogórki kiszone
canva/Shaiith

Jak zrobić idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu? W sumie nie ma problemu, bo zastąpisz go wyjątkowym składnikiem, którym jest gorczyca. Poznaj też inne, skuteczne zamienniki chrzanu, które doskonale sprawdzą się w kiszonkach i są łatwo dostępne.

Nastawienie ogórków do kiszenia jest bardzo proste. Wystarczy nimi napełnić słoik, dodać czosnek, koper i chrzan i zalać wszystko solanką. Co, jednak jeśli nie mamy jednego z tych składników, np. chrzanu? Czy kiszonka ma szansę wyjść dobra, czy jednak zrezygnować z jej robienia?

Czy dodatek chrzanu do kiszonych ogórków jest konieczny?

Chrzan dodaje się do kiszonych ogórków, po to, by miały lepszy smak, jędrność i twardość. Chrzan ma też działanie antyseptyczne i konserwujące, czyli przedłuża trwałość kiszonki i hamuje w niej rozwój bakterii gnilnych.

Jednak podobne działania wykazują też inne składniki, np. ziarna białej gorczycy. Z powodzeniem nadadzą one ogórkom pożądaną twardość i dobry smak. Jako zamiennik chrzanu dobrze też spiszą się liście laurowe, liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli, dębu czy chrzanu.

Przepis na kiszone ogórki bez chrzanu

Składniki:

  • 2 kg kiszonych ogórków

  • 10 ząbków czosnku

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

  • 2 liście czarnej porzeczki

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie kiszonych ogórków

Ogórki dokładnie umyj, osusz. Na dno wyparzonych słoików włóż po liściu czarnej porzeczki i po gałązce kopru. Każdy słoik napełnij ogórkami.

Do słoików dodaj po 5 przekrojonych ząbków czosnku i po trochu nasion gorczycy. W garnku zagotuj 2 l wody, wsyp sól, chwilę pogotuj, przestudź.

Dobrze ciepłą solanką zalej ogórki. Nałóż pokrywki, szczelnie je zakręć. Słoiki pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, a gdy woda zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też stary przepis na ogórki kiszone. Dowiesz się też, czy można je zalewać wodą z kranu.

ogórki kiszone
canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzice