Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem
Jak zrobić idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu? W sumie nie ma problemu, bo zastąpisz go wyjątkowym składnikiem, którym jest gorczyca. Poznaj też inne, skuteczne zamienniki chrzanu, które doskonale sprawdzą się w kiszonkach i są łatwo dostępne.
Nastawienie ogórków do kiszenia jest bardzo proste. Wystarczy nimi napełnić słoik, dodać czosnek, koper i chrzan i zalać wszystko solanką. Co, jednak jeśli nie mamy jednego z tych składników, np. chrzanu? Czy kiszonka ma szansę wyjść dobra, czy jednak zrezygnować z jej robienia?
Czy dodatek chrzanu do kiszonych ogórków jest konieczny?
Chrzan dodaje się do kiszonych ogórków, po to, by miały lepszy smak, jędrność i twardość. Chrzan ma też działanie antyseptyczne i konserwujące, czyli przedłuża trwałość kiszonki i hamuje w niej rozwój bakterii gnilnych.
Jednak podobne działania wykazują też inne składniki, np. ziarna białej gorczycy. Z powodzeniem nadadzą one ogórkom pożądaną twardość i dobry smak. Jako zamiennik chrzanu dobrze też spiszą się liście laurowe, liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli, dębu czy chrzanu.
Przepis na kiszone ogórki bez chrzanu
Składniki:
2 kg kiszonych ogórków
10 ząbków czosnku
2 gałązki kopru z nasionami
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 liście czarnej porzeczki
2 łyżki soli
Przygotowanie kiszonych ogórków
Ogórki dokładnie umyj, osusz. Na dno wyparzonych słoików włóż po liściu czarnej porzeczki i po gałązce kopru. Każdy słoik napełnij ogórkami.
Do słoików dodaj po 5 przekrojonych ząbków czosnku i po trochu nasion gorczycy. W garnku zagotuj 2 l wody, wsyp sól, chwilę pogotuj, przestudź.
Dobrze ciepłą solanką zalej ogórki. Nałóż pokrywki, szczelnie je zakręć. Słoiki pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, a gdy woda zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.
W naszym serwisie znajdziesz też stary przepis na ogórki kiszone. Dowiesz się też, czy można je zalewać wodą z kranu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: rodzice