Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.07.2022 18:59

Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak

kotlety mielone
canva/papkin

Dziś zdradzimy sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Dzięki dwóm dodatkom będą one miały najlepszy, niezapomniany smak. Zachwycą was soczystością i lekkością, a jednocześnie będą daniem dość ekonomicznym. Mielone najlepiej podajcie je z ziemniakami i buraczkami.

Pamiętacie kotlety mielone serwowane na szkolnej stołówce albo w mlecznym barze? Trudno było im odmówić smaku i soczystości, choć wiadomo, że były nieco oszukane. Oszukane, bo zawierały niemięsne dodatki, które miały za zadanie zmniejszyć ilość mięsa w kotletach. Jednak dawały też bardzo pozytywne efekty, a mianowicie idealną soczystość i niepowtarzalny smak.

Co ciekawe po usmażeniu kotlety te były też duszone z dodatkiem masła. Dzięki temu zyskiwały większą soczystość, przyjemny smaczek i sos doskonały do polania makaronu czy ziemniaków. Poznajcie przepis na ten przysmak z dawnych lat.

Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 4 łyżki gęstej śmietany

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 3 łyżki płatków owsianych

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie kotletów mielonych

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mielonego mięsa. Wprost do mięsa przeciśnij też obrane ząbki czosnku.

Do mielonego mięsa dodaj jajko, śmietanę, kaszę mannę, płatki owsiane, trochę soli i pieprzu. Składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj dłonią ok. 3 minuty.

Z mięsnej masy uformuj owalne kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż będą rumiane z obu stron.

Zmniejsz ogień pod patelnią. Kotlety podlej odrobiną gorącej wody, dodaj masło, przykryj i duś je ok. 10 minut na małym ogniu.

Sprawdź też, jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem, a także kotlety mielone z fetą i cukinią.

kotlety mielone
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se