Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak
Dziś zdradzimy sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Dzięki dwóm dodatkom będą one miały najlepszy, niezapomniany smak. Zachwycą was soczystością i lekkością, a jednocześnie będą daniem dość ekonomicznym. Mielone najlepiej podajcie je z ziemniakami i buraczkami.
Pamiętacie kotlety mielone serwowane na szkolnej stołówce albo w mlecznym barze? Trudno było im odmówić smaku i soczystości, choć wiadomo, że były nieco oszukane. Oszukane, bo zawierały niemięsne dodatki, które miały za zadanie zmniejszyć ilość mięsa w kotletach. Jednak dawały też bardzo pozytywne efekty, a mianowicie idealną soczystość i niepowtarzalny smak.
Co ciekawe po usmażeniu kotlety te były też duszone z dodatkiem masła. Dzięki temu zyskiwały większą soczystość, przyjemny smaczek i sos doskonały do polania makaronu czy ziemniaków. Poznajcie przepis na ten przysmak z dawnych lat.
Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przygotowanie kotletów mielonych
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mielonego mięsa. Wprost do mięsa przeciśnij też obrane ząbki czosnku.
Do mielonego mięsa dodaj jajko, śmietanę, kaszę mannę, płatki owsiane, trochę soli i pieprzu. Składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj dłonią ok. 3 minuty.
Z mięsnej masy uformuj owalne kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż będą rumiane z obu stron.
Zmniejsz ogień pod patelnią. Kotlety podlej odrobiną gorącej wody, dodaj masło, przykryj i duś je ok. 10 minut na małym ogniu.
Sprawdź też, jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem, a także kotlety mielone z fetą i cukinią.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na wyborną jajecznicę po niemiecku. Sekret tkwi w 1 dodatku
Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja
Kiedy banan jest zepsuty? Widząc takie ślady w owocu, natychmiast go wyrzuć
Źródło: beszamel.se