Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z piersi z kurczaka w serowej panierce. W sam raz na obiad

Kotlety z piersi z kurczaka w serowej panierce. W sam raz na obiad

Kotlety z piersi z kurczaka w serowej panierce
canva/Carpe89

Znudził wam się panierowany filet z kurczaka? Dodajcie tartego sera żółtego, a mięsna otoczka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest prosty, a kotlety wychodzą soczyste i chrupiące jednocześnie. Skusicie się?

Zdradzaliśmy wam już jak przygotować pyszny kotlet de volaille oraz filety z kurczaka w niezwykłej panierce z jogurtu i krakersów. Tym razem do bułki tartej dodamy porcję tartego sera żółtego. Smak nabierze charakteru, a wasz dom wypełni przyjemny zapach topionego ziołowego sera.

Przepis na wyjątkowe kotlety z kurczaka w panierce z serem

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka

  • 2 jaja

  • 100 g sera żółtego np. edamskiego

  • 3 czubate łyżki bułki tartej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą oraz pieprzem z obu stron. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy go z bułką tartą w głębokim talerzu.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jaja przy pomocy widelca. Dodajemy do nich zioła prowansalskie. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sera.

Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju przy średniej mocy palnika. Gotowe kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego.

Wskazówka: do serowego chrupiącego filetu idealnie pasuje purée ziemniaczane i mizeria. Możecie też spróbować ziemniaczanego specjału z dodatkiem suszonych pomidorów.

Drobno starty ser — idealne urozmaicenie panierki do kurczaka
Drobno starty ser — idealne urozmaicenie panierki do kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Fudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram