Kotlety z piersi z kurczaka w serowej panierce. W sam raz na obiad
Znudził wam się panierowany filet z kurczaka? Dodajcie tartego sera żółtego, a mięsna otoczka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest prosty, a kotlety wychodzą soczyste i chrupiące jednocześnie. Skusicie się?
Zdradzaliśmy wam już jak przygotować pyszny kotlet de volaille oraz filety z kurczaka w niezwykłej panierce z jogurtu i krakersów. Tym razem do bułki tartej dodamy porcję tartego sera żółtego. Smak nabierze charakteru, a wasz dom wypełni przyjemny zapach topionego ziołowego sera.
Przepis na wyjątkowe kotlety z kurczaka w panierce z serem
Składniki:
3 filety z piersi kurczaka
2 jaja
100 g sera żółtego np. edamskiego
3 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą oraz pieprzem z obu stron. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy go z bułką tartą w głębokim talerzu.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jaja przy pomocy widelca. Dodajemy do nich zioła prowansalskie. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sera.
Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju przy średniej mocy palnika. Gotowe kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego.
Wskazówka: do serowego chrupiącego filetu idealnie pasuje purée ziemniaczane i mizeria. Możecie też spróbować ziemniaczanego specjału z dodatkiem suszonych pomidorów.
Źródło zdjęcia: canva/Fudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie