Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz
Mizeria jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Świeże ogórki doskonale komponują się z kwaśnym smakiem śmietany, lecz jej dodatek powoduje, że ogórki przestają być lekkie i dietetyczne. Ewa Wachowicz ma na to patent i przyrządza je zupełnie inaczej. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.
Zdradzaliśmy wam już recepturę na pyszną surówkę z selera czy sałatkę jarzynową z kukurydzą w wykonaniu Ewy Wachowicz. Tym razem podpowiadamy, co gwiazda kulinariów dodaje do ogórków, by przyrządzić z nich smaczną i lekką, jak nigdy wcześniej mizerię. Wcale nie będzie to jogurt.
Przepis na mizerię bez śmietany od Ewy Wachowicz
Składniki:
2 duże ogórki
szczypta cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
pęczek koperku
pół łyżeczki soli
oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do miseczki i obsypujemy solą. Słodzimy i dodajemy wyciśnięty z cytryny sok.
Koperek myjemy, siekamy i łączymy z ogórkami. Podajemy skropione oliwą. Doskonale smakuje np. z dewolajem lub kotletem z bobu i jajek.
Wskazówki:
Jeżeli jednak chcemy sięgnąć po nabiał, zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego lub jego roślinnego odpowiednika. Dobrze sprawdzi się sojowy lub migdałowy.
Aby mizeria wyszła orzeźwiająca, zamiast koperku możemy dodać posiekanej mięty. Gdy cytrynę dodatkowo zastąpimy limonką, będzie smakowała niczym popularny wakacyjny drink — mojito.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker