Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz

Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz

Mizeria według Ewy Wachowicz
canva/Ls9907; Pawel Wodzynski/East News

Mizeria jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Świeże ogórki doskonale komponują się z kwaśnym smakiem śmietany, lecz jej dodatek powoduje, że ogórki przestają być lekkie i dietetyczne. Ewa Wachowicz ma na to patent i przyrządza je zupełnie inaczej. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.

Zdradzaliśmy wam już recepturę na pyszną surówkę z selera czy sałatkę jarzynową z kukurydzą w wykonaniu Ewy Wachowicz. Tym razem podpowiadamy, co gwiazda kulinariów dodaje do ogórków, by przyrządzić z nich smaczną i lekką, jak nigdy wcześniej mizerię. Wcale nie będzie to jogurt.

Przepis na mizerię bez śmietany od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 duże ogórki

  • szczypta cukru pudru

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • pęczek koperku

  • pół łyżeczki soli

  • oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do miseczki i obsypujemy solą. Słodzimy i dodajemy wyciśnięty z cytryny sok.

Koperek myjemy, siekamy i łączymy z ogórkami. Podajemy skropione oliwą. Doskonale smakuje np. z dewolajem lub kotletem z bobu i jajek.

Wskazówki:

  • Jeżeli jednak chcemy sięgnąć po nabiał, zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego lub jego roślinnego odpowiednika. Dobrze sprawdzi się sojowy lub migdałowy.

  • Aby mizeria wyszła orzeźwiająca, zamiast koperku możemy dodać posiekanej mięty. Gdy cytrynę dodatkowo zastąpimy limonką, będzie smakowała niczym popularny wakacyjny drink — mojito.

Ogórki w misce
Do ogórków wcale nie musimy dodawać śmietany, by smakowały obłędnie

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram