Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kotletów. Macie do wyboru nie tylko schabowe i mielone. Możecie też przygotować kotlety z piersi kurczaka, które te najpopularniejsze biją na głowę. A to wszystko dzięki panierce z krakersów i jogurtu. Kotlety z kurczaka są soczyste, delikatne i pełne smaku.
Jeśli często przyrządzasz rodzinie kotlety, możecie już być znudzeni ich smakiem. Czas coś z tym zrobić. Dlatego proponujemy sięgnąć po filet z kurczaka i przygotować z tego delikatnego mięsa niezwykłe kotlety. Ich niezwykłość będzie polegała na zaskakującej panierce, którą zrobimy z pokruszonych krakersów i jogurtu naturalnego.
Kotlety z piersi kurczaka w panierce krakersów i jogurtu
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
słodka, mielona papryka
sól, pieprz
1 opakowanie krakersów
250 ml jogurtu naturalnego
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka
Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój w poprzek na 2-3 kotlety. Delikatnie rozbij je kuchennym młotkiem.
Przygotowane kotlety oprósz z dwóch stron papryką, solą i pieprzem. Przykryj je i odstaw w chłodne miejsce.
Krakersy dokładnie rozkrusz przy użyciu blendera lub w malakserze. Możesz też wsypać je do grubszego, foliowego woreczka i rozgnieść je przy użyciu wałka do ciasta.
Kotlety zanurz najpierw w jogurcie, a potem obtocz w rozdrobnionych krakersach. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je, aż będą z obu stron rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i osącz z nadmiaru oleju. Podawaj np. z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z tartymi pieczarkami, a także na kotlety jajeczne wg Jakuba Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/Miroslavik z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kasiawgarach