Smakosze.pl
Kotlety z kurczaka

canva/donstock

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kotletów. Macie do wyboru nie tylko schabowe i mielone. Możecie też przygotować kotlety z piersi kurczaka, które te najpopularniejsze biją na głowę. A to wszystko dzięki panierce z krakersów i jogurtu. Kotlety z kurczaka są soczyste, delikatne i pełne smaku.

Jeśli często przyrządzasz rodzinie kotlety, możecie już być znudzeni ich smakiem. Czas coś z tym zrobić. Dlatego proponujemy sięgnąć po filet z kurczaka i przygotować z tego delikatnego mięsa niezwykłe kotlety. Ich niezwykłość będzie polegała na zaskakującej panierce, którą zrobimy z pokruszonych krakersów i jogurtu naturalnego.

pierogi

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

CZYTAJ DALEJ

Kotlety z piersi kurczaka w panierce krakersów i jogurtu

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 1 opakowanie krakersów

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka

Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój w poprzek na 2-3 kotlety. Delikatnie rozbij je kuchennym młotkiem.

Przygotowane kotlety oprósz z dwóch stron papryką, solą i pieprzem. Przykryj je i odstaw w chłodne miejsce.

Krakersy dokładnie rozkrusz przy użyciu blendera lub w malakserze. Możesz też wsypać je do grubszego, foliowego woreczka i rozgnieść je przy użyciu wałka do ciasta.

Kotlety zanurz najpierw w jogurcie, a potem obtocz w rozdrobnionych krakersach. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je, aż będą z obu stron rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i osącz z nadmiaru oleju. Podawaj np. z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z tartymi pieczarkami, a także na kotlety jajeczne wg Jakuba Kuronia.

krakersy

krakersy

Źródło zdjęcia: canva/Miroslavik z Pixabay

Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem
sałatka jarzynowa

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kasiawgarach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >