Kroję banany, kładę na patelni i wlewam tę masę. To ostatnio mój ulubiony deser
Oto jeden z tych przepisów na ciasto, do których przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Wszystko dzieje się na patelni. Ale efekt w ogóle tego nie zdradza.
Deser z bananem
Takie szybkie ciasto bananowe może powstać na samej patelni. Oznacza to znacznie mniej pracy przy jego przygotowaniu i znacznie mniej bałaganu w kuchni. Wysiłku kosztuje ono tyle co omlet.
Tymczasem smakuje niezwykle, zwłaszcza że bodaj połowa objętości tego deseru to banany . Sycące i zdrowe owoce są zawsze doskonałym podwieczorkiem. Tutaj zaś, zatopione w biszkoptowym cieście, doskonale spełniają swoją funkcję.
Banany w cieście
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybkie i smaczne przepisy na desery. Warto podawać takie ciasto w polewie czekoladowej – w końcu banany i czekolada to połączenie, z którym nie sposób spudłować.
Składniki
- 2-3 banany
- 130 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Ciasto z bananami
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki . Do miski wybijamy jajko. Dodajemy 50 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy na puszystą pianę. Do ciasta dodajemy mleko i 50 ml oleju i mieszamy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy przesianą mąkę z kakao, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie, lejące się ciasto.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić, zasypujemy ją łyżką cukru i podsmażamy. Cukier rozpuści się tworząc rzadki, jasny karmel.
Karmel rozprowadzamy dokładnie po patelni i układamy na nim banany. Smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy je ciastem, przykrywamy i na małym ogniu pieczemy przez ok. 20 minut , aż wierzch będzie suchy.
Ciasto odwracamy przy pomocy talerza i pieczemy bananami do góry przez kolejne pięć minut . Wyłączamy gaz i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z 30 ml oleju. Polewamy banany i odstawiamy, by polewa się ścięła.
Wypróbuj też przepisy na jabłka w cieście francuskim i naleśniki na maślance .