Smakosze.pl Przepisy Kroję banany, kładę na patelni i wlewam tę masę. To ostatnio mój ulubiony deser
fot. youtube.com/ricettedolce

Kroję banany, kładę na patelni i wlewam tę masę. To ostatnio mój ulubiony deser

20 września 2024

Oto jeden z tych przepisów na ciasto, do których przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Wszystko dzieje się na patelni. Ale efekt w ogóle tego nie zdradza.

Deser z bananem

Takie szybkie ciasto bananowe może powstać na samej patelni. Oznacza to znacznie mniej pracy przy jego przygotowaniu i znacznie mniej bałaganu w kuchni. Wysiłku kosztuje ono tyle co omlet.

Tymczasem smakuje niezwykle, zwłaszcza że bodaj połowa objętości tego deseru to banany . Sycące i zdrowe owoce są zawsze doskonałym podwieczorkiem. Tutaj zaś, zatopione w biszkoptowym cieście, doskonale spełniają swoją funkcję.

składniki ciasta
fot. youtube.com/ricettedolce
Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę

Banany w cieście

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybkie i smaczne przepisy na desery. Warto podawać takie ciasto w polewie czekoladowej – w końcu banany i czekolada to połączenie, z którym nie sposób spudłować.

Składniki

  • 2-3 banany
  • 130 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Ciasto z bananami

Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki . Do miski wybijamy jajko. Dodajemy 50 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy na puszystą pianę. Do ciasta dodajemy mleko i  50 ml oleju i mieszamy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy przesianą mąkę z kakao, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie, lejące się ciasto.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić, zasypujemy ją łyżką cukru i podsmażamy. Cukier rozpuści się tworząc rzadki, jasny karmel.

Karmel rozprowadzamy dokładnie po patelni i układamy na nim banany. Smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy je ciastem, przykrywamy i na małym ogniu pieczemy przez ok. 20 minut , aż wierzch będzie suchy.

Ciasto odwracamy przy pomocy talerza i pieczemy bananami do góry przez kolejne pięć minut . Wyłączamy gaz i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z 30 ml oleju. Polewamy banany i odstawiamy, by polewa się ścięła.

Wypróbuj też przepisy na jabłka w cieście francuskim i naleśniki na maślance .

ciasto z bananami na patelni
fot. youtube.com/ricettedolce
Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują
Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy