Smakosze.pl Przepisy Kroję brzoskwinie na pół i zalewam tą masą. To ciasto smakuje jak marzenie
fot. youtube.com/leckerewochentage

Kroję brzoskwinie na pół i zalewam tą masą. To ciasto smakuje jak marzenie

2 sierpnia 2024

Oto prosty przepis na owocowe ciasto jogurtowe. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i tak łatwe, że upiecze je nawet dziecko. W wersji z brzoskwiniami jest świetnym deserem na każdą porę roku.

Ciasto z brzoskwiniami

Ten przepis jest tak szybki, że przygotowane według niego ciasto można przygotowywać bez wysiłku nawet co drugi dzień. To właściwie biszkopt, któremu lekkości nadaje jogurt. Dzięki temu dodatkowi wypiek jest kremowy w smaku i puszysty . To świetnie kontrastuje ze słodko-kwaśnym charakterem użytych w nim owoców .

Ciasto jest też naprawdę uniwersalne. W wersji ze świeżymi całorocznymi owocami, jak również z brzoskwiniami z puszki, będzie doskonałym owocowym deserem nawet zimą . Latem można stosować podobny przepis do sezonowych owoców.

upieczone ciasto
fot. youtube.com/leckerewochentage
Jutro na obiad podam taką zapiekankę. Jest pyszna i starczy na cały weekend

Ciasto brzoskwiniowe z jogurtem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Leckere Wochentage. Do ciasta sprawdzą się każdego rodzaju brzoskwinie i wiele innych owoców. Udekorować je można cukrem pudrem albo pokusić się o polewę z czekolady z dwiema łyżkami śmietany kremówki .

Składniki

  • 3-4 brzoskwinie
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Masło do formy, cukier puder

Deser brzoskwiniowy

Brzoskwinie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Do miski wybijamy jajka i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy.

Kiedy płynna masa jajeczna będzie jednolita, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do połączonych składników dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.

Formę do pieczenia wysmarowujemy masłem . Układamy połówki brzoskwiń przekrojoną stroną do dołu. Zalewamy ciastem i wyrównujemy je w formie. Wypiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni – można upewnić się patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.

Wypróbuj też przepisy na idealny farsz jagodowy do pierogów i faszerowaną cukinię.

ciasto z brzoskwiniami
fot. youtube.com/leckerewochentage
Bułka tarta to nie wszystko. Ten patent na fasolkę szparagową jest 100 razy lepszy
Wbij jajka, wrzuć czosnek i odpal blender. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy