Kroję brzoskwinie na pół i zalewam tą masą. To ciasto smakuje jak marzenie
Oto prosty przepis na owocowe ciasto jogurtowe. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i tak łatwe, że upiecze je nawet dziecko. W wersji z brzoskwiniami jest świetnym deserem na każdą porę roku.
Ciasto z brzoskwiniami
Ten przepis jest tak szybki, że przygotowane według niego ciasto można przygotowywać bez wysiłku nawet co drugi dzień. To właściwie biszkopt, któremu lekkości nadaje jogurt. Dzięki temu dodatkowi wypiek jest kremowy w smaku i puszysty . To świetnie kontrastuje ze słodko-kwaśnym charakterem użytych w nim owoców .
Ciasto jest też naprawdę uniwersalne. W wersji ze świeżymi całorocznymi owocami, jak również z brzoskwiniami z puszki, będzie doskonałym owocowym deserem nawet zimą . Latem można stosować podobny przepis do sezonowych owoców.
Ciasto brzoskwiniowe z jogurtem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Leckere Wochentage. Do ciasta sprawdzą się każdego rodzaju brzoskwinie i wiele innych owoców. Udekorować je można cukrem pudrem albo pokusić się o polewę z czekolady z dwiema łyżkami śmietany kremówki .
Składniki
- 3-4 brzoskwinie
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Masło do formy, cukier puder
Deser brzoskwiniowy
Brzoskwinie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Do miski wybijamy jajka i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy.
Kiedy płynna masa jajeczna będzie jednolita, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do połączonych składników dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
Formę do pieczenia wysmarowujemy masłem . Układamy połówki brzoskwiń przekrojoną stroną do dołu. Zalewamy ciastem i wyrównujemy je w formie. Wypiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni – można upewnić się patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
Wypróbuj też przepisy na idealny farsz jagodowy do pierogów i faszerowaną cukinię.