Kroję truskawki i dodaję do masy. Takie ciasto jest hitem w moim domu w czerwcu
To proste ciasto pozwala łatwo i szybko przygotować pyszny truskawkowy deser. W sezonie warto sięgać po podobne przepisy jak najczęściej, by wynagrodzić sobie długie zimowe miesiące oczekiwania na soczyste i tanie owoce.
Ciasto z truskawkami
Mleczne ciasto z proszkiem do pieczenia to jedna z najprostszych postaci takiego deseru . Nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia ani nawet przejmować się zbytnio kolejnością dodawania składników. To typowy przepis na deser w pięć minut.
A efekt? Wilgotne i puszyste ciasto z zapieczonymi truskawkami to doskonała przekąska. Sprawdzi się nie tylko w roli deseru, lecz także podwieczorku. Dobrze się przechowuje i bardzo łatwo zabrać ją na drogę – do szkoły, pracy czy na weekend na łonie natury.
Mleczny biszkopt
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Bridget's Kitchen, gdzie ciasto podane jest z posypką z cukru pudru. Można też oczywiście przygotować do niego polewę czekoladową . Wystarczy roztopić w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady z 30 ml śmietany kremówki albo oleju.
Składniki
- 250 g truskawek
- 450 g mąki
- 220 g cukru
- 300 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego
- Szczypta soli
Szybkie ciasto truskawkowe
Suche składniki ciasta wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, olej i ⅓ szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy pozostałe mleko , ciągle mieszając, ciasto będzie dość luźne i nie wymaga wyrabiania rękami.
Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski z ciastem i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem . Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni . Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe – może wymagać nieco więcej czasu. Po wyjęciu studzimy nieco na kratce. Podajemy z sosem waniliowym lub kulką lodów .
Wypróbuj też przepisy na przekładane wafle i ogórki kiszone siostry Anastazji .