Królował w czasach PRL, dziś niewielu o nim pamięta. Ten przysmak bije na głowę klasyczne mielone
Kotlety mielone z wołowiny, czyli rumsztyki, kiedyś były bardzo popularne. Dziś Warto przypomnieć sobie ich wyjątkowy smak. Są lepsze niż danie z wieprzowiny, a wykonanie jest dziecinnie proste.
Proste i soczyste kotlety mielone z wołowiny
Rumsztyki — bo tak dawniej nazywano tę potrawę z dodatkiem smażonej cebulki — nie powinny odejść w zapomnienie. Żadne inne kotlety mielone nie dorównają im smakiem. Wykonanie natomiast jest banalne. Warto się skusić.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 średnia cebula
- 1 małe jajo
- sól i pieprz w ilości do smaku
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Prościej przygotować kotletów mielonych chyba się nie da. Są tak smaczne, że choć raz spróbować musicie. Pełna instrukcja wykonania dania dostępna jest w dalszej części artykułu.
Jak przygotować wołowe kotlety mielone? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Ostudzone warzywo do daję do mielonej wołowiny. Wbijam też jajko , a następnie doprawiam masę solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuję średniej wielkości kotlety mielone.
Delikatnie je spłaszczam, a następnie każdy nacinam tak, aby uzyskać paseczki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Odsączam na ręczniku papierowym.
Jak podać wołowe kotlety mielone?
Danie znakomicie smakuje z ziemniakami z wody oraz karmelizowaną cebulą . Na waszym talerzu nie może też zabraknąć kolorowej i soczystej surówki. Warto wybierać sezonowe specjały i późnym latem postawić np. na rarytas z kalarepy .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszną odsłonę z pieczarkami . Być może skuszą was też kotlety mielone wykonane bez dodatku bułki i jajka .