Smakosze.pl Przepisy Kruchy i soczysty schab pieczony w całości. Jego sekretem jest 1 składnik
canva/ahirao_photo, Getty Images

Kruchy i soczysty schab pieczony w całości. Jego sekretem jest 1 składnik

12 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze upieczony schab w całości nie ma sobie równych - jego soczystość i kruchość smakuje praktycznie każdemu. Jeśli chcesz nadać mu jeszcze lepszego smaku i delikatności, upiecz go w majonezie. Mieszanka jajecznego sosu i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy kęs jest po prostu idealny.

Niektórzy obawiają się pieczenia schabu, gdyż wiele wcześniejszych prób kończyło się katastrofą. Nieumiejętne gotowanie wyciąga z mięsa wszelką wilgoć, przez co pieczeń wychodzi sucha i twarda jak podeszwa.

Prostym sposobem uniknięcia takiego rezultatu jest posmarowanie schabu majonezem. Zawarte w nim jajka delikatnie zmiękczają włókna mięsa, a wymieszane z nim przyprawy aromatyzują mięso.

Przepis na schab pieczony w całości

Składniki:

  • 2 kg schabu

  • 8 łyżek majonezu

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki bazylii

  • 2 łyżki rozmarynu

  • 1 szklanka wody

  • olej

  • pieprz

W miseczce umieść majonez, musztardę, świeżo mielony czarny pieprz, roztarty w dłoniach rozmaryn, majonez i majeranek . Wymieszaj wszystko ze sobą, aż składniki połączą się w jednolitą marynatę.

Schab wyciągnij na godzinę przed pieczeniem z lodówki, aby nabrał temp. pokojową. Obetnij go z wszelkich błonek i ścięgien. Nasmaruj równo z każdej strony majonezową marynatą i włóż go do rękawa do pieczenia.

Podlej mięso wodą zmieszaną z olej, zawiąż rękaw i umieść go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Po upieczeniu odstaw mięso na 20 minut, aby odpoczęło. Przez ten czas po pieczeni rozejdą się soki i będzie znacznie soczystsza. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Schab po upieczeniu

Źródło zdjęcia: canva/NightAndDayImages, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy