Smakosze.pl Przepisy Kucharka pokazała jak robiono mielone w szkolnych stołówkach. O tym składniku wszyscy już zapomnieli
Canva / GrashAlex

Kucharka pokazała jak robiono mielone w szkolnych stołówkach. O tym składniku wszyscy już zapomnieli

2 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pamiętacie, jak smakowały kotlety mielone w stołówce szkolnej? Tego specjału nie da się zapomnieć pomimo upływu lat. Okazuje się jednak, że tamto wspomnienie można z łatwością przywrócić do współczesnych czasów. Dodajcie do mięsa mielonego kaszy manny, a sami przekonacie się, jak pyszne kotlety mielone z niego wyjdą.

Kotlety mielone jak za dawnych lat

Sposób na najlepsze kotlety mielone znamy od emerytowanej kucharki. Pracowała ona w stołówce w jednej ze stołecznych szkół. Jak sama przyznała, do mięsa mielonego dodawało się dawniej nieco kaszy manny. Ten zapomniany składnik nadawał im wyjątkowego charakteru.

Kasza manna przed dodaniem do mięsa, powinna być ugotowana i przestudzona. W związku z tym na robienie kotletów zaplanuj sobie odrobinę więcej czasu. Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, możesz dodać też inne rodzaje kaszy, jak np. jęczmienną czy gryczaną. Z każdą finalne danie wyjdzie nieco inne, ale tak samo pyszne.

Myślisz, że nad morzem jesz świeżą rybę prosto z Bałtyku? Będziesz mocno zaskoczony

Przepis na obłędne kotlety mielone jak ze stołówki w szkole

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny ugotowanej i przestudzonej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżka masła

Najlepsze na świecie kotlety mielone krok po kroku

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski . Dodaj do niego jajko, kaszę manną i płatki owsiane. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę . Dodaj je do naczynia z pozostałymi składnikami .

Masę na kotlety mielone przypraw solą i pieprzem . Całość wyrób na gładką masę. Mieszanie powinno zająć ok. 3-4 minut . Dzięki temu mięso dobrze się napowietrzy .

Z wymieszanych składników formuj kotlety mielone . Każdego z nich opanieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju . Kotlety smaż na rumiany kolor z obu stron .

Usmażone kotlety mielone ułóż razem na patelni . Dodaj do nich 1 łyżkę masła . Całość przykryj i duś na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 15 minut . Po upływie tego czasu pyszne i soczyste kotlety mielone gotowe są do podania . Wachowicz ma na mielone sposób, który nie mieści się w głowie . Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że mięso na schabowe wymaga takiego traktowania .

usmażone kotlety mielone.png
Canva / tgchan
W partii tego napoju wykryto szkło. Pod żadnym pozorem go nie pij. Wycofują go z rynku
Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy