Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków
Młoda kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Pasuje do mięs i dań wegetariańskich. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Kucharz Maciej zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Do jej przygotowania używa wyłącznie patelni.
Młoda kapusta jest smaczna i zdrowa
Młoda kapusta to nie tylko doskonały smak, ale bogactwo witamin i minerałów. Warto włączyć ją do swojej diety i stosować jako pyszny dodatek do dań obiadowych. Okazuje się, że to młode warzywo ma czterokrotnie więcej witaminy C, niż kapusta kiszona.
Oprócz tego młoda kapusta zawiera witaminy: A, E, K i B. Pełna jest kwasu foliowego i żelaza. Do tego zawiera mangan, potas i wapń. Młoda kapusta smakuje doskonale jako zasmażany dodatek. Kucharz Maciej ma świetny patent na to danie.
Patent Kucharza Macieja na młodą kapustę zasmażaną
Składniki:
- młoda kapusta
- kawałek boczku wędzonego
- 1 łyżka mąki
- trochę wody lub bulionu
- sól
- pieprz
- koperek
Boczek kroimy w kostkę, z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy warzywo. Młoda kapusta ma być dość drobno pokrojona. Na zimną patelnię wrzucamy boczek i dopiero potem ją rozgrzewamy. Boczek ma się wytopić i lekko podsmażyć.
Do boczku na patelni wsypujemy łyżkę mąki i chwilę ją podsmażamy. Dodajemy też poszatkowaną kapustę, trochę wody, soli i pieprzu. Kapustę dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec kapustę posypujemy posiekanym koperkiem.
Młoda kapusta- źródło smaku i zdrowia
Młoda kapusta, którą przygotowuje Kucharz Maciej, podawana jest z koperkiem, który podkręca jej smak . Jest doskonała z kotletem schabowym. Warto pamiętać, że młoda kapusta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizm u. Poprawia wytrzymałość kości i pomaga przy niedokrwistości.
Z młodej kapusty możemy przyrządzić też lekki bigos, sałatki i surówki. Doskonała też będzie w zupie i w wersji zasmażanej, jaką poleca Kucharz Maciej. Pisaliśmy o kiszeniu młodej kapusty. Podawaliśmy też przepis na pieczoną kapustę.
Źródło: YouTube/ @KucharzMaciej