Smakosze.pl Porady Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków
YouTube/Kucharz Maciej

Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków

22 czerwca 2023

Młoda kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Pasuje do mięs i dań wegetariańskich. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Kucharz Maciej zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Do jej przygotowania używa wyłącznie patelni.

Młoda kapusta jest smaczna i zdrowa

Młoda kapusta to nie tylko doskonały smak, ale bogactwo witamin i minerałów. Warto włączyć ją do swojej diety i stosować jako pyszny dodatek do dań obiadowych. Okazuje się, że to młode warzywo ma czterokrotnie więcej witaminy C, niż kapusta kiszona.

Oprócz tego młoda kapusta zawiera witaminy: A, E, K i B. Pełna jest kwasu foliowego i żelaza. Do tego zawiera mangan, potas i wapń. Młoda kapusta smakuje doskonale jako zasmażany dodatek. Kucharz Maciej ma świetny patent na to danie.

Skandaliczne nagranie z Biedronki, szok co zrobił klient. Kasjerka zachowała zimną krew

Patent Kucharza Macieja na młodą kapustę zasmażaną

Składniki:

  • młoda kapusta
  • kawałek boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki
  • trochę wody lub bulionu
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Boczek kroimy w kostkę, z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy warzywo. Młoda kapusta ma być dość drobno pokrojona. Na zimną patelnię wrzucamy boczek i dopiero potem ją rozgrzewamy. Boczek ma się wytopić i lekko podsmażyć.

Do boczku na patelni wsypujemy łyżkę mąki i chwilę ją podsmażamy. Dodajemy też poszatkowaną kapustę, trochę wody, soli i pieprzu. Kapustę dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec kapustę posypujemy posiekanym koperkiem.

Młoda kapusta- źródło smaku i zdrowia

Młoda kapusta, którą przygotowuje Kucharz Maciej, podawana jest z koperkiem, który podkręca jej smak . Jest doskonała z kotletem schabowym. Warto pamiętać, że młoda kapusta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizm u. Poprawia wytrzymałość kości i pomaga przy niedokrwistości.

Z młodej kapusty możemy przyrządzić też lekki bigos, sałatki i surówki. Doskonała też będzie w zupie i w wersji zasmażanej, jaką poleca Kucharz Maciej. Pisaliśmy o kiszeniu młodej kapusty. Podawaliśmy też przepis na pieczoną kapustę.

Źródło: YouTube/ @KucharzMaciej

Dlaczego banana warto nabić goździkami? Powód odbiera mowę, cudowne właściwości
Kupił u Lewandowskiego schabowego za krocie. Kotlet mistrzowski, ale dodatki to rozczarowanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy