Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Popularny błąd dotyczący mycia drobiu przed obróbką termiczną
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 05.02.2021 01:00

Popularny błąd dotyczący mycia drobiu przed obróbką termiczną

Kurczak powinien być myty przed przygotowaniem?
Pixabay / congerdesign

Nietrudno znaleźć smakoszy, dla których kurczak jest jednym z ulubionych mięs. Niektórzy mogliby zajadać go niemal codziennie. Warto wiedzieć, na jakie niebezpieczeństwo możemy się narazić poprzez mycie go przed rozpoczęciem gotowania.  

Niepozorny kurczak skrywa pewne zagrożenie

Kurczak uchodzi za wyjątkowo smakowite mięso, które potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wykorzystujemy je w rozmaitych potrawach. Jedni robią z nich kotlety, inni dodają kurczaka do sałatek, a udka i skrzydełka często lądują w zupie.

Kiedy w grę wchodzi kurczak, na samym początku wiele osób decyduje się na umycie go pod bieżącą wodą. Okazuje się, że takie postępowanie jest poważnym błędem, który może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. W czym rzecz?

Kurczak często przewijał się na naszym portalu. Wcześniej wspominaliśmy o tym, jak szybko pozbyć się z mięsa białych ścięgien. Dziś pod lupę weźmiemy kwestię mycia. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Focus, surowy kurczak na swojej powierzchni może mieć nieproszonych gości w postaci bakterii z rodzajów Salmonella, Campylobacter oraz Clostridium perfringens.

Kurczak umyty samą wodą przyczyni się do rozniesienia bakterii po zlewie i innych okolicznych miejscach. W takiej sytuacji zagrożenie z łatwością przeniesie się, chociażby na sztućce, a wówczas nietrudno o zatrucie, które może skończyć się nawet pobytem w szpitalu. Sprawa została przeanalizowana przez naukowców.

Kurczak pod czujnym okiem badaczy

Portal Focus donosi, że raport przygotowany przez US Department of Agriculture i uczelnię North Carolina State University potwierdził, że umycie kurczaka może przyczynić się do zatrucia. Dowodem są również badania.

300 osób podzielono na dwie grupy, które miały przygotować potrawę z mięsa i warzyw. Pierwsza z nich otrzymała instrukcje dotyczącą przygotowania, druga miała wolną rękę. Kurczak został zainfekowany bezpiecznym dla ludzi i łatwym do wykrycia szczepem E. coli.

Okazało się, że więcej potraw miało dodatek bakterii w grupie, która umyła kurczaka. Jednak osoby, które tego nie zrobiły, również miały nieproszonego gościa w swoich daniach. Wynikało to najprawdopodobniej z nieumycia rąk po obcowaniu z mięsem.

Mając na uwadze powyższe informacje, warto pamiętać o tym, by nie myć mięsa przed gotowaniem. Warto jednak zadbać o bezpieczeństwo i wyczyścić ręce, po tym, jak znajdował się w nim kurczak. Nie zaszkodzi również sprawdzić, czy jest odpowiednio świeży.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Focus

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kurczak