Jak pozbyć się włókien kurczaka?
Pixabay / manfredrichter

Widzisz na kurczaku brzydkie, białe ścięgna? Możesz usunąć je w 5 sekund

Kurczak często wybierany jest jako podstawowy składnik obiadu. Niska zawartość tłuszczu i sumarycznie duża ilość białka sprawiają, że mięso to wspaniale nadaje się zarówno dla ludzi na diecie, jak i tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową. Jeśli widzisz na mięsie białe ścięgna, nie martw - znamy doskonały sposób na pozbycie się ich.

Kurczak może sprawiać początkującym kucharzom sporo kłopotów. Pierś z kurczaka tylko w teorii łatwo przegotować. W efekcie jednak często otrzymujemy suche i żylaste kęsy, które w żadnym wypadku nie są ani przyjemne, ani wygodne w jedzeniu. To nie jest jednak jedyny problem z tym mięsem.

Często można na nim znaleźć białe ścięgna, które nie wyglądają apetycznie. Co gorsza, jeśli nie pozbędziemy się ich przed gotowaniem, w trakcie jedzenia będą utykać w gardle, a ich żucie trwać może wieczność. Dlatego pokazujemy jak sobie z nimi poradzić.

Kurczak ma ścięgna? Szybki sposób, aby się ich pozbyć

W kuchni można wykorzystać wiele trików, które pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze. Jednym z nich jest szybkie i łatwe wyczyszczenie piersi z kurczaka ze ścięgien, które przeszkadzają podczas jedzenia i nie wyglądają zbyt zachęcająco do konsumpcji.

Jedyne co będzie ci potrzeba, to czysty widelec oraz ręcznik papierowy. Na początku należy przełożyć ścięgno przez jeden z ząbków widelca. Następnie drugą ręką chwyta się ścięgno przez papier i mocno ciągnie. W mniej niż 5 sekund biała żyłka zostaje wyrwana.

Która strona folii nadaje się do pieczenia? Polacy nagminnie popełniają błądKtóra strona folii nadaje się do pieczenia? Polacy nagminnie popełniają błądCzytaj dalej

Niestety, poza ścięgnami należy zwracać uwagę także na jeszcze jeden szczegół widoczny na mięsie z kurczaka. Jeśli wewnątrz włókien mięśniowych widoczne są białe paski, mamy złe wieści. Takiego mięsa należy wystrzegać się, gdyż nie jest najzdrowsze.

Czym są białe paski w kurczaku?

Wbrew pozorom, nie są to ścięgna, które można wykroić - białymi paskami jest tłuszcz, który rośnie pomiędzy włóknami mięśniowymi. Jak podaje portal smaker.pl, takie zmiany możemy zauważyć w przypadku 90% sprzedawanych piersi z kurczaka - w jaki sposób pojawia się w kurczaku tłuszcz?

Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.

Wynika to przede wszystkim ze sposobu hodowli kurcząt w dzisiejszych czasach. Fermy produkują drób na skalę masową, skupiając się na tym, aby zwierzęta w jak najkrótszym czasie osiągnęły możliwie jak największą masę - czytamy w dalszej części artykułu.

Jeśli więc wybrałeś kurczaka specjalnie dlatego, że uznawany jest za chudy i dietetyczny produkt spożywczy - dokładnie sprawdź kawałek mięsa przed spożyciem. Możesz się bowiem nieprzyjemnie zaskoczyć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: biedronka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł