Smakosze.pl Przepisy Kuroń pokazał jak robi placki ziemniaczane. Nie piją tłuszczu i smakują cudownie
Fot. Canva/pixelshot

Kuroń pokazał jak robi placki ziemniaczane. Nie piją tłuszczu i smakują cudownie

22 września 2024

Jakub Kuroń, utalentowany dziedzic jednego z najbardziej kulinarnych nazwisk w Polsce, pokazał swój sposób na placki ziemniaczane. Z tym przepisem wychodzą zawsze, a nie ma się przy czym napracować.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedna z najbardziej uniwersalnych polskich potraw . Sprawdzą się świetnie i na podwieczorek, i na szybki obiad, a nawet na śniadanie. Najlepsze jest w nich to, że nie trzeba zawczasu decydować, w jakiej formie je podamy, dlatego łatwo zaspokoić na raz miłośników wersji na słodko i na słono.

Być może największy problem z przygotowaniem tej potrawy polega na tym, że ścieranie ziemniaków na tarce jest dość czasochłonne . Niektórzy jednak mają na to swoje sposoby. Jednym z nich jest użycie blendera. Można też zrobić dość nietypowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków, jeśli np. zostaną z obiadu.

placki na ściereczce
fot. Canva
Dzisiaj nikt nie pamięta, że kiedyś tak robiono pączki

Przepis na placki

Robiąc surowe ziemniaki, musimy uważać, by dobrze odcisnąć je z wody. Kuroń radzi, by w zależności od ilości wilgoci, zmieniać ilość dodawanej mąki .

Jeśli w ziemniakach jest dużo wody, trzeba wsypać trzy łyżki, a w przypadku tych mniej wodnistych tylko dwie – radzi.

Składniki

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Smażymy placki z ziemniaków

Ziemniaki ścieramy na tarce na dość drobno. Jeśli potrzebujemy przyspieszyć proces, używamy blendera. Nadmiar wody wyciskamy na drobnym sitku . Do ziemniaków dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko i wsypujemy mąkę pszenną. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju z obu stron, aż będą złociste .

Wypróbuj też przepisy na babciny rosół z kaczki i schab z nietypowym farszem .

stosik placków ziemniaczanych
fot. Canva
Każdy mówi o tym cieście. Jest tak dobre, że robię je codziennie
Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy