Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Każdy mówi o tym cieście. Jest tak dobre, że robię je codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.09.2024 18:41

Każdy mówi o tym cieście. Jest tak dobre, że robię je codziennie

ciasto z orzechami
Fot. Youtube/Cookrate - Cakes

Oto przepis na ciasto orzechowe na biszkoptowej bazie. Najciekawszą sztuczką jest rolowanie ciasta, dzięki czemu jest efektowne, łatwe w nakładaniu (i jedzeniu), a także zapewnia dobrą równowagę ilości kremu i biszkoptu.

Zwijany orzechowiec

Nawet początkujący cukiernicy z łatwością opanują różne rodzaje i formy biszkoptowego ciasta. To podstawowy przepis nastręcza niewiele trudności, jeśli chodzi o składniki i wyrastanie. Schody zaczynają się przy formowaniu.

Ciasto biszkoptowe jest bowiem świetną bazą rozmaitych tortów i rolad, ale, jak zresztą każde już upieczone ciasto, trzeba nauczyć się formować. Posługując się tą techniką z łatwością przygotujemy roladę, która pozwala nam przygotować ciasto z dobrą – hojną – ilością kremu.

rolowanie ciasta
Fot. Youtube/Cookrate - Cakes
Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego

Ciasto z orzechami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate - cakes. Podobne ciasto podane jest tam w wersji z orzeszkami włoskimi. U nas jednak, zwłaszcza jesienią, królują orzechy włoskie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g orzechów
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 tabliczka czekolady

Ciasto z orzechami

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Te ostatnie rozcieramy w misce z cukrem na puszystą masę. Dodajemy połowę oleju i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do ciasta przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie, rzadkie ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Ciasto delikatnie mieszamy z pianą. Wylewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po wyjęciu przekładamy ciasto na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdejmując poprzedni. Ciasto zawijamy w rulon, dokładnie zabezpieczamy go przed rozwinięciem i odstawiamy do przestudzenia na co najmniej pół godziny.

Orzechy siekamy i dzielimy na połowy. W misce rozcieramy mikserem masę kajmakową. Dolewamy stopniowo śmietankę i wyrabiamy na gładką masę. Mieszamy z połową orzechów.

Masą smarujemy biszkoptowy spód i zawijamy, tym razem pamiętając, by papier nie zwinął się w ciasto. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i mieszamy z olejem na gładką masę. Dodajemy orzechy. Czekoladą polewamy ciasto, kiedy zastygnie.

Wypróbuj też przepisy na roladki wieprzowe i bieszczadzkie fuczki.

rolada
Fot. Youtube/Cookrate - Cakes