Smakosze.pl Przepisy Kutia - przepis na regionalny przysmak
pixabay.com

Kutia - przepis na regionalny przysmak

25 marca 2022
Autor tekstu: Katarzyna Surowik

Podkarpackie spojrzenie na kutię

Przepis pochodzi z przygranicznych rejonów województwa podkarpackiego, a dokładnie z powiatu przemyskiego.

SKŁADNIK

200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy200 g miodu200 g maku100 g cukru50-100 g bakali: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone

Zalej pszenice zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź ją, zalej wrzątkiem i gotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Wodę możesz lekko osolić, aby nadać wyrazu pszenicy. Gotują około 10-15 minut. Zaje mak wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź i ostudź, a następnie zmiel go 3 razy. Rodzynki i śliwki zlej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie drobno je pokrój. Posiekaj też orzechy i migdały. Teraz wszystko wymieszaj z dodatkiem miodu. Kutię można podawać na zimno lub ciepło.

Nowoczesne spojrzenie na kutię

To danie ma to do siebie, że oprócz tych podstawowych i niezbędnych składników można ją dowolnie modyfikować i zmieniać pod swoje upodobania. Tym bardziej warto sięgnąć po kutię nie tylko w święta.

SKŁADNIKI

1 szklanka ziaren pszenicy1 szklanka maku3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego4 łyżki miodu50 g rodzynek50 g migdałów1/2 szklanki słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIEPszenicę opłucz w wodzie i zalej wrzątkiem na dobę. UWAGA sprawdź na opakowaniu czy wcześniej nie była ona zmiękczana. W tym wypadku nie będzie trzeba jej długo namaczać i gotować. Opłucz mak i sparz go wrzątkiem. Odsącz i zmiel w maszynce 3 razy. Rozpuść i lekko podgrzej miód, dodaj do niego Amaretto. Dokładnie wymieszaj. Posiekaj bakalie. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, aby miód z likierem dokładnie oblepił resztę składników. Dodaj śmietanę i odstaw do lodówki.

 Bezglutenowa kutia

Można nieco dalej odejść od tradycji i zamiast pszenicy dodać brązowy ryż. Wtedy kutią będą mogły zajadać się osoby nietolerujące glutenu. Nawet najbardziej tradycyjnym i ortodoksyjnym w przepisach, ten rodzaj kutii przypadnie do gustu.

SKŁADNIKI

1 szklanka brązowego ryżu okrągłego1 szklanka makuok. 2 i 1/2 szklanki wodyszczypta soli morskiej4 suszone daktyle4 suszone śliwki40 g rodzynek4 łyżki miodu2 łyżeczki ekstraktu migdałowego100 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

Mak zmiksuj w blenderze lub młynku do kawy. Nie musi być bardzo drobno. Do garna wsyp ryż i proszek z maku, zalej wszystko wodą. Możesz dodać szczyptę soli. Gotuj wszystko aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mieszaj co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Pokrój wszystkie (uprzednio namoczone) bakalie. Dodaj je do garnka razem z resztą składników. Delikatnie acz dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia, a nawet do lodówki. Wtedy smaki dobrze się przegryzą

undefined

Kutia jest nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna. Dzięki zawartości pszenicy i maku, jako danie jest bogata w żelazo, cynk  witaminę E, witaminę B12, B3, kwas foliowy oraz magnez, mangan, potas i sód. Dodatek miodu sprawia, że kutia wspomaga odporność. Dzięki bakaliom danie zyskuje antyoksydanty, mnóstwo błonnika oraz szereg minerałów, które dobroczynnie wpływają na układ nerwowy, krwionośny i odpornościowy, a także. Na koniec – kutia do wysokoenergetyczne danie, które na długo pozostaje w naszym żołądku. Dzięki temu przez wiele godzin jesteśmy najedzeni oraz pełni energii. Właśnie dlatego kutie warto serwować jako deser, ale też przekąska w ciągu dnia, czy przy wymagającej pracy fizycznej.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Surowik

Redaktor Katarzyna Surowik

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy