Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała
Konfitura to doskonały dodatek wielu dań. Zwłaszcza jeżeli jest to ta przyrządzona z jabłek i jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego, a w dodatku łączy się z wieloma daniami. Koniecznie poznaj przepis i przygotuj ją na zimę.
Zupełnie inna konfitura
Jesień to idealny moment, aby przygotować przetwory na zimę. I nie mamy tu na myśli ogórków czy buraków. Konfitura to zdecydowanie lepsza i smaczniejsza opcja. Szczególnie ta przygotowana z tego przepisu , ponieważ powstaje z połączenia z jabłek i dość nietypowej jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego.
Taka nieco wytrawna konfitura doskonale pasuje do mięs . Najlepiej smakuje w połączeniu z dziczyzną, ale tak naprawdę możesz dodawać ją, do czego tylko chcesz. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją przygotować.
Jabłka, jarzębina, kilka składników i konfitura gotowa
Jak już wiesz, jabłka i jarzębina to podstawowe składniki tej konfitury. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Dzięki nim całość nabierze odpowiedniego smaku i konsystencji. Wszystkie produkty wraz z ich gramaturami umieściliśmy na liście poniżej. Dokładnie trzymaj się proporcji, a konfitura wyjdzie idealna. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału Marcin Lezaza , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg żurawiny
- ½ kg cukru
- 100 ml wody
- szczypta cynamonu
Konfitura z jabłek i jarzębiny - przepis
Przygotowanie konfitury zacznij dwie doby wcześniej. Oczyszczoną i umytą żurawinę przemroź przez 48 godzin.
Po tym czasie umyte jabłka pokrój w ósemki umieść w garnku. Dodaj zamrożoną żurawinę, cukier oraz cynamon. Całość zalej wodą.
Składniki gotuj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać składniki. Owoce powinny się rozpaść i tworzyć gęstą konsystencję.
Konfiturę przełóż do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu . Dodawaj do dań mięsnych.
Poznaj najlepszy dodatek do mięsa mielonego . Sprawdź również przepis na domową przyprawę do rosołu .