Smakosze.pl Przepisy Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała
Fot. YouTube/Marcin Lezaza

Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała

28 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Konfitura to doskonały dodatek wielu dań. Zwłaszcza jeżeli jest to ta przyrządzona z jabłek i jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego, a w dodatku łączy się z wieloma daniami. Koniecznie poznaj przepis i przygotuj ją na zimę.

Zupełnie inna konfitura

Jesień to idealny moment, aby przygotować przetwory na zimę. I nie mamy tu na myśli ogórków czy buraków. Konfitura to zdecydowanie lepsza i smaczniejsza opcja. Szczególnie ta przygotowana z tego przepisu , ponieważ powstaje z połączenia z jabłek i dość nietypowej jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego.

Taka nieco wytrawna konfitura doskonale pasuje do mięs . Najlepiej smakuje w połączeniu z dziczyzną, ale tak naprawdę możesz dodawać ją, do czego tylko chcesz. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją przygotować.

konfitura.jpg
Fot. YouTube/Marcin Lezaza
Jakubiak podzielił się wstrząsającym wyznaniem. Fani trzymają kciuki za walkę o jego zdrowie

Jabłka, jarzębina, kilka składników i konfitura gotowa

Jak już wiesz, jabłka i jarzębina to podstawowe składniki tej konfitury. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Dzięki nim całość nabierze odpowiedniego smaku i konsystencji. Wszystkie produkty wraz z ich gramaturami umieściliśmy na liście poniżej. Dokładnie trzymaj się proporcji, a konfitura wyjdzie idealna. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału Marcin Lezaza , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru
  • 100 ml wody
  • szczypta cynamonu

Konfitura z jabłek i jarzębiny - przepis

Przygotowanie konfitury zacznij dwie doby wcześniej. Oczyszczoną i umytą żurawinę przemroź przez 48 godzin.

Po tym czasie umyte jabłka pokrój w ósemki umieść w garnku. Dodaj zamrożoną żurawinę, cukier oraz cynamon. Całość zalej wodą.

Składniki gotuj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać składniki. Owoce powinny się rozpaść i tworzyć gęstą konsystencję.

Konfiturę przełóż do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu . Dodawaj do dań mięsnych.

Poznaj najlepszy dodatek do mięsa mielonego . Sprawdź również przepis na domową przyprawę do rosołu .

dżem w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Marcin Lezaza
Ten sernik z kajmakiem to istna rewelacja. Nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje
Gessler weszła do mięsnego i zaczęła się targować. Gwiazda naprawdę to powiedziała
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy