Już nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Robię sam z przepisu Strzelczyka
Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.
Przyprawa do rosołu Strzelczyka
Jeden z ulubionych kucharzy Polaków pokazał swój przepis na jarzynkę, czyli suszoną przyprawę do zup. Skoncentrowana w zasuszonej postaci, taka kompozycja warzyw i ziół doda smaku nie tylko rosołowi. Wystarczy połączyć najprostsze produkty w odpowiednich proporcjach.
Prezentując swój przepis Strzelczyk zaznacza, że jest on uniwersalny. W przypadku przypraw np. do sosów czy makaronów, „możemy kombinować”, jak zauważa, czyli dodawać np. słodką paprykę czy chili. Takie kompozycje za to niezbyt dobrze odnajdą się w niektórych zupach.
Wlej go do mięsa mielonego. Kotlety wyjdą 100 razy bardziej soczysteDomowa jarzynka do zupy
Do rozdrobnienia warzyw korzeniowych dobrze jest użyć kielichowego blendera. Ważne tylko, by nie miksować nim marchwi czy pietruszki zbyt mocno. – To ma być przyprawa, nie papka dla dzieci – poucza Strzelczyk.
Składniki
- 350 g marchewki
- 300 g cebuli
- 200 g pietruszki
- 150 g selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- Opcjonalnie: 2 słodkie papryki i 1 papryczka chili
- 220 g soli kamiennej niejodowanej
Domowa jarzynka do zup
Warzywa i pęczki ziół kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy partiami na wiórki. Każdą już posiekaną część przenosimy do salaterki. Tam mieszamy i dodajemy sól kamienną.
Przyprawę można przygotowywać w kilku wariantach, w połowie pakowania w słoiki dodając chili i poszatkowaną paprykę. Mieszanką warzyw napełniamy wyparzone słoiki i przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na krokiety gyros i nietypowo kiszoną kapustę.