Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Robię sam z przepisu Strzelczyka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.09.2024 09:13

Już nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Robię sam z przepisu Strzelczyka

strzelczyk gotuje
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.

Przyprawa do rosołu Strzelczyka

Jeden z ulubionych kucharzy Polaków pokazał swój przepis na jarzynkę, czyli suszoną przyprawę do zup. Skoncentrowana w zasuszonej postaci, taka kompozycja warzyw i ziół doda smaku nie tylko rosołowi. Wystarczy połączyć najprostsze produkty w odpowiednich proporcjach.

Prezentując swój przepis Strzelczyk zaznacza, że jest on uniwersalny. W przypadku przypraw np. do sosów czy makaronów, „możemy kombinować”, jak zauważa, czyli dodawać np. słodką paprykę czy chili. Takie kompozycje za to niezbyt dobrze odnajdą się w niektórych zupach.

mieszanie przyprawy
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Wlej go do mięsa mielonego. Kotlety wyjdą 100 razy bardziej soczyste

Domowa jarzynka do zupy

Do rozdrobnienia warzyw korzeniowych dobrze jest użyć kielichowego blendera. Ważne tylko, by nie miksować nim marchwi czy pietruszki zbyt mocno. – To ma być przyprawa, nie papka dla dzieci – poucza Strzelczyk.

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 300 g cebuli
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • Opcjonalnie: 2 słodkie papryki i 1 papryczka chili
  • 220 g soli kamiennej niejodowanej

Domowa jarzynka do zup

Warzywa i pęczki ziół kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy partiami na wiórki. Każdą już posiekaną część przenosimy do salaterki. Tam mieszamy i dodajemy sól kamienną.

Przyprawę można przygotowywać w kilku wariantach, w połowie pakowania w słoiki dodając chili i poszatkowaną paprykę. Mieszanką warzyw napełniamy wyparzone słoiki i przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na krokiety gyros i nietypowo kiszoną kapustę.

pakowanie przyprawy
fot. youtube.com/oddaszfartucha