Ten sernik z kajmakiem to istna rewelacja. Nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje
Trudno uwierzyć, że to ciasto robi się tak szybko i to bez pieczenia. Sernik z kajmakiem zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za słodkimi smakami. Doskonałe ciasto bez pieczenia prezentuje się bajecznie i rozpływa się w ustach. Sama zobacz, jakie to proste.
Sernik z kajmakiem poleca się na deser
Co podać na deser? Teraz możesz w prosty sposób przyrządzić coś słodkiego dla rodziny i znajomych. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonałe ciasto bez pieczenia. Nie użyjesz tu piekarnika, ale sernik z kajmakiem ugotujesz. Raz- dwa powstanie ciasto tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.
Jednak musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto trafi na całą noc do lodówki. Warto czekać. Spód z krakersów, masa serowa i słodki kajmak świetnie do siebie pasują. Sernik z kajmakiem nie ma sobie równych. Przepis na ten pyszny deser znajdziesz na kanale YouTube Smaki Katriny- najlepsze smaki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Gessler weszła do mięsnego i zaczęła się targować. Gwiazda naprawdę to powiedziałaJak zrobić sernik z kajmakiem?
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
Dodatkowe składniki:
- 2 duże paczki słonych krakersów
- 400 g masy kajmakowej
- ¼ kg ziaren słonecznika
- 50 g masła
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- blaszka o wymiarach 25 na 35 cm
Przygotowanie tego ciasta bez pieczenia zacznij od zrobienia prażonego słonecznika. Na patelnię wyłóż masło i cukier puder. Podgrzej na niedużym ogniu, mieszaj i wsyp ziarna słonecznika. Wymieszaj i praż na złoty kolor. Zdejmij z ognia, zostaw do ostygnięcia, a potem rozkrusz wałkiem.
Teraz zajmij się masą serową gotowaną. Do miski wlej mleko, wsyp budynie śmietankowe, wymieszaj i na razie odstaw. W blaszce o wymiarach 25 na 35 cm ułóż warstwę krakersów. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier, wymieszaj i zmniejsz ogień. Wbij jajka i szybko mieszaj, by się nie ścięły.
Sernik kajmakowy, czyli rewelacja na talerzu
Do garnka dodaj ser z wiaderka, wymieszaj i zwiększ ogień. Dołóż rozpuszczone w mleku budynie. Gotuj, aż masa zgęstnieje i mieszaj, by się nie przypaliła. Teraz do blaszki wyłożonej krakersami wyłóż połowę gorącej masy serowej. Wyrównaj powierzchnię i ułóż na niej drugą warstwę krakersów.
Połóż na nie resztę masy serowej. Wyrównaj i ułóż trzecią warstwę krakersów. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia. Następnie wyłóż na nie masę kajmakową, rozsmaruj i posyp prażonym słonecznikiem. Sernik z kajmakiem wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia podawaj na deser. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z kapusty na zimę.Podawaliśmy sposób na pożywną zupę jarzynową.