Smakosze.pl Przepisy Żaden ryż i makaron. Ładocha podaje pomidorówkę z 2 nietypowymi dodatkami, co za smak
canva/Ezhukov

Żaden ryż i makaron. Ładocha podaje pomidorówkę z 2 nietypowymi dodatkami, co za smak

17 września 2022

Dobrej zupy pomidorowej nie odmówi sobie żaden smakosz. Dziś mamy dla was niezwykły patent Darii Ładochy, która do klasycznego dania kuchni polskiej dodaje dwa nieoczywiste produkty — ciecierzycę i ananasa. Dzięki nim pomidorówka nabiera ciekawego smaku i staje się niezwykle sycąca.

Słodka i sycąca zupa pomidorowa zaproponowana przez dziennikarkę i kulinarną ekspertkę, Darię Ładochę kusi smakiem. Połączeniu pełnych smaku dojrzałych pomidorów, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej ciecierzycy i migdałów trudno się oprzeć. Przygotowanie dania jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Przepis na nietypową zupę pomidorową

Składniki:

  • 2 litry warzywnego bulionu

  • 1,4 kg świeżych pomidorów, podłużnych lub malinowych

  • 1 nieduży świeży ananas lub około 700 g plastrów z puszki

  • 2 puszki ciecierzycy lub 480 g ugotowanych suchych ziaren

  • 40 g oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

Jak przygotować nietuzinkową zupę pomidorową? Danie Darii Ładochy spodoba się najbardziej wybrednym

Pomidory nacinamy na krzyż i umieszczamy je w dużej misce. Warzywa zalewamy wrzątkiem i usuwamy ich skórki oraz nasiona wraz z sokiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa obieramy i kroimy go w kostkę.

W większym garnku topimy olej kokosowy. Dodajemy cynamon, curry i przecier pomidorowy. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy ananasa. W garnku umieszczamy także pomidory i dusimy przez 2-3 minuty.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 7 minut. W międzyczasie odcedzamy ciecierzycę, starannie ja płucząc. Wodę, czyli aquafabę , zachowujemy. Ziarna wrzucamy do zupy pomidorowej i podgrzewamy danie jeszcze około 2 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zupę pomidorową. Wypróbujcie koniecznie babciny patent na jej słodką odsłonę. Być może skusi was też rozgrzewającą wersja z czerwoną soczewicą .

Zupa pomidorowa Darii Ładochy jest znakomita
canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy