Jak zrobić krupnik? Mamy niezawodny, tradycyjny przepis
Krupnik jest jedną ze smaczniejszych zup kuchni polskiej. Dawniej na naszych stołach gościł dość często. Warto choć raz go spróbować. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo sycący. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.
Jeśli o krupniku tylko słyszeliście, warto skusić się na jego przygotowanie. Receptura jest niezwykle prosta. Mając pod ręką rosół z poprzedniego dnia lub dowolny bulion, zrobimy ją w mniej niż pół godziny. Spróbujecie?
Przepis na tradycyjny krupnik
Składniki:
1,5 bulionu np. na żeberkach
90-100 g kaszy jęczmiennej perłowej
3 średnie ziemniaki
1 niewielka cebula
2 średnie marchewki
1 mały seler
1 mały por
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
posiekana natka pietruszki wedle uznania
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić krupnik? Tradycyjną zupę przyrządzicie niemalże ekspresowo.
Cebulę siekamy. Pora płuczemy i kroimy go w talarki. Selera oraz marchewki szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy na nim cebulę i pora.
Pod koniec dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i chwilę razem wszystko przesmażamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie i dodajemy do wrzącego płynu.
Ponownie zagotowujemy zawartość garnka, a po około 5 minutach dodajemy obrane, umyte i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Wrzucamy też rozdrobnioną marchew i selera.
Całość gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy krupnik solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło ze świeżą natką pietruszki. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tradycyjne zupy. Sprawdźcie koniecznie patent na znakomitą słodką pomidorówkę oraz niezawodną recepturę na pyszny, rozgrzewający rosół.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia do racuchów wsypuje ekstra składnik. Wychodzą jeszcze lepsze
Babcia Janina pokazała jak zrobić makaron. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury
Lewandowska robi ciasto na pierogi inaczej niż wszyscy. Używa 4 rodzajów mąki