Smakosze.pl Przepisy Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa
fot. youtube.com/gesunde-rezepte

Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa

11 czerwca 2024

Prosta zupa warzywna jest największym sprzymierzeńcem zdrowej diety i sycącą, łatwą do odgrzania potrawą świetną na lato. Można nagotować jej garnek na zapas. Zapewni to gotowe pierwsze danie albo pełny posiłek na lekki apetyt na kilka upalnych dni.

Zupa z cukinii

Główną bohaterką tej zupy jest cukinia . To tanie i pożywne warzywo należy do stałego repertuaru naszych potraw, rzadko jednak znajduje swoje miejsce w zupie. Tymczasem to świetna podstawa takiego posiłku.

Cukinia ma w stu gramach ok. 16 kalorii . Oczywiście zupa, którą tu prezentujemy, nie jest aż tak niskokaloryczna, ale i tak bogata w witaminy, jest świetnym sprzymierzeńcem diety. Cukinia jest przy okazji lekkostrawna i poprawia funkcjonowanie jelit.

warzywa na zupę
fot. youtube.com/gesunde-rezepte
Kroję truskawki i dodaję do masy. Takie ciasto jest hitem w moim domu w czerwcu

Warzywna zupa krem

Cukinię można z łatwością kupić w kilku odmianach , choć w dyskontach zazwyczaj występuje tylko najbardziej nam znana zielona. W takiej zupie doskonale sprawdzą się też jej krewniacy pochodzący od dyni, jak kabaczek czy patison. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe Przepisy, gdzie użyta jest właśnie zielona cukinia. Autorzy zabielają zupę śmietanką 30%. Krok ten można w ogóle pominąć lub użyć kwaśnej śmietany.

Składniki

  • 2 średnie cukinie lub podobna ilość innych podobnych dyniowatych warzyw
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 l bulionu warzywnego (można zastąpić go wodą)
  • Opcjonalnie: 200 ml śmietany 12%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Krem z cukinii

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzane w rondelku na średnim ogniu masło. Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli.

Dorzucamy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i obraną marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dusimy przez chwilę, w międzyczasie na mniejsze kawałki krojąc cukinię. Dodajemy ją razem ze skórą.

Po chwili zalewamy warzywa bulionem. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut – do miękkości ziemniaków . W międzyczasie dodajemy też papryczkę chili, w zależności od preferencji i mocy papryczki – można pozbyć się pestek, które są najostrzejsze.

Potrawę zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą masę . Zagotowujemy. Teraz można ją zabielić zahartowaną śmietaną. Dodajemy też natkę pietruszki. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania, a po przestudzeniu – do odłożenia do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone siostry Anastazji i sałatkę Ewy Wachowicz z owocowym dressingiem .

miksowanie cukinii
fot. youtube.com/gesunde-rezepte
Uczestników Kuchennych Rewolucji spotkała tragedia. Gessler apeluje o wsparcie
Nawet nie myśl o kupowaniu takich czereśni. Na pewno będą robaczywe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy