Lekkie i proste ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe, inaczej babka, to tradycyjne, polskie ciasto wypiekane głównie na Święta Wielkanocne. Babka piaskowa jest prostym, lekkim i kruchym ciastem, posypywanym cukrem pudrem lub polewanym lukrem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować pyszne i lekkie ciasto piaskowe.
Przepis na ciasto piaskowe
Składniki na keksówkę lub formę do wypiekania babki:
-
250 g masła
-
200 g cukru
-
4 jajka
-
szczypta soli
-
150 g mąki pszennej
-
150 g skrobii ziemniaczanej
-
opcjonalnie cukier puder do posypania
Jak przygotować lekkie i proste ciasto piaskowe?
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsyp do jednej miseczki i delikatnie wymieszaj, oddziel żółtka od białek. Masło zmiksuj na najwyższych obrotach, dodaj stopniowo cukier, żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, następnie dodaj mąkę i mieszaj delikatnie łyżką.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo przekładaj do masy z masła, cukru i żółtek.
Keksówkę lub formę do ciasta wysmaruj dokładnie masłem, posyp mąką i wlej gotową masę. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, aby ostygło, następnie delikatnie wyciągnij i posyp cukrem pudrem.
Smacznego.