Lekkie i puszyste niczym chmurka kotlety mielone. Sekretem jest chude, a zarazem pożywne mięso
Marzą wam się lekkie niczym chmurka kotlety mielone? Przygotujcie je z indyka. Jego mięso jest bardzo delikatne, a jednocześnie po wyrobieniu dobrze się skleja. Doskonale więc sprawdzi się w tej klasycznej potrawie. Spróbujecie?
Kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Puszysty i dobrze doprawiony rarytas przyrządzony z indyka z pewnością spodoba się waszej rodzinie. W przepisie wykorzystujemy proste przyprawy, które razem tworzą smaczną i niebagatelną kombinację.
Przepis na wyborne kotlety mielone
Składniki:
pół kilograma mięsa mielonego z indyka
2 mniejsze cebule
pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować smaczne kotlety mielone? Kluczowy jest wybór mięsa
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy warzywo i szklimy je na niezbyt dużym ogniu. Odstawiamy na bok. Mielone mięso z indyka umieszczamy w większej misce.
Wsypujemy bułkę tartą oraz natkę i paprykę w proszku. Dodajemy też majonez oraz przestudzoną cebulkę. Składniki mieszamy i długo wyrabiamy — dzięki temu nie będzie konieczne dodawanie jaja.
Na koniec masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż zrumienią się z obu stron.
Puszyste kotlety mielone z indyka najlepiej smakują w towarzystwie kaszy jaglanej lub jęczmiennej i warzyw przyrządzonych na parze. Można też podać je z sosem pomidorowym i makaronem.
Po inne pomysły na mięsny obiad zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować lekkie pulpety rybne. Ten natomiast zdradza sekret smakowitego schabowego z chrupiącą panierką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą