Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i pyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej

Lekkie i pyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej

Lekkie i pyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej
canva/fotokris; TRICOLORS/East News

Macie ochotę na nietypowe gołąbki wegetariańskie? Przepis Anny Lewandowskiej pozwoli wam przygotować pełną smaku w pełni roślinną wersję tej tradycyjnej potrawy. Zawinięta we włoską kapustę kasza gryczana z pieczarkami urzeknie wielu smakoszy. Spróbujecie?

Receptury Anny Lewandowskiej zaskakują nietypowy składnikami. Wystarczy wspomnieć jej lekkie pączki czy placki ziemniaczane ze szpinakiem. Gołąbki w jej wykonaniu też będą niezwykłe. Celebrytka przygotowuje do nich wyborny farsz z kaszy gryczanej i pieczarek. Jest smacznie i zdrowo. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite gołąbki z pieczarkami

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 duża główka kapusty włoskiej

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

  • 400 g świeżych pieczarek

  • 1 spora cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki wedle uznania

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i umieszczamy w niej całą główkę. Gotujemy ją przez 3 minuty, a następnie wyjmujemy ją i zdejmujemy liście, które odchodzą. Czynności powtarzamy do czasu, aż liście się wyczerpią.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy się nieco podsmażą, zmniejszamy moc palnika do minimum i wrzucamy pieczarki. Dusimy je przez kilka minut. Zawartość patelni łączymy z kaszą, a następnie doprawiamy ją majerankiem, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Solimy, jeśli to konieczne.

Na środek każdego z liści kładziemy porcję farszu odpowiednią do jego wielkości. Zawijamy boki do środka, przykrywając farsz i formujemy rulon. Dno garnka wykładamy rozdartymi i małymi liśćmi kapusty.

Układamy na nich wcześniej przygotowane gołąbki. Zalewamy je bulionem. Dusimy przez 40 minut na małym ogniu. Podajemy z sosem pomidorowym albo solo. Smacznego.

Kasza gryczana i pieczarki stanowią doskonały farsz do gołąbków
Kasza gryczana i pieczarki stanowią doskonały farsz do gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram