Lekkie i pyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej
Macie ochotę na nietypowe gołąbki wegetariańskie? Przepis Anny Lewandowskiej pozwoli wam przygotować pełną smaku w pełni roślinną wersję tej tradycyjnej potrawy. Zawinięta we włoską kapustę kasza gryczana z pieczarkami urzeknie wielu smakoszy. Spróbujecie?
Receptury Anny Lewandowskiej zaskakują nietypowy składnikami. Wystarczy wspomnieć jej lekkie pączki czy placki ziemniaczane ze szpinakiem. Gołąbki w jej wykonaniu też będą niezwykłe. Celebrytka przygotowuje do nich wyborny farsz z kaszy gryczanej i pieczarek. Jest smacznie i zdrowo. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite gołąbki z pieczarkami
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
1 duża główka kapusty włoskiej
2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
400 g świeżych pieczarek
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i umieszczamy w niej całą główkę. Gotujemy ją przez 3 minuty, a następnie wyjmujemy ją i zdejmujemy liście, które odchodzą. Czynności powtarzamy do czasu, aż liście się wyczerpią.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy się nieco podsmażą, zmniejszamy moc palnika do minimum i wrzucamy pieczarki. Dusimy je przez kilka minut. Zawartość patelni łączymy z kaszą, a następnie doprawiamy ją majerankiem, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Solimy, jeśli to konieczne.
Na środek każdego z liści kładziemy porcję farszu odpowiednią do jego wielkości. Zawijamy boki do środka, przykrywając farsz i formujemy rulon. Dno garnka wykładamy rozdartymi i małymi liśćmi kapusty.
Układamy na nich wcześniej przygotowane gołąbki. Zalewamy je bulionem. Dusimy przez 40 minut na małym ogniu. Podajemy z sosem pomidorowym albo solo. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba