Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.
Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Placki ziemniaczane zostaną zdetronizowane?
Na naszym portalu niejednokrotnie przedstawialiśmy przepisy na placki ziemniaczane. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na niecodzienną odsłonę kultowego dania. Tym razem postawimy na placki pomidorowe.
Wyśmienite placki pomidorowe są o wiele lżejsze od tradycyjnych ziemniaczanych specjałów. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?
2 jajka
4 pomidory
15 g koncentratu pomidorowego
60 g fety
70 g mąki
posiekany szczypiorek
sól
pieprz
olej
Przepis na placki pomidorowe zaskakuje prostotą
Na początku jajka ubijamy z odrobiną soli. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie drobno siekamy i łączymy z masą jajeczną. Całość wzbogacamy o pokruszony ser feta oraz posiekany szczypiorek.
Do mieszanki dodajemy mąki. Wszystkie składniki powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna być dosyć gęsta. W związku z tym niewykluczone, że będziemy potrzebować trochę więcej mąki.
Ciasto wzbogacamy o przyprawy i ponownie mieszamy. Jego niewielkie partie wykładamy na rozgrzany olej. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Godny uwagi jest także przepis na placki z botwiny i cukinii.
Canva / bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel