Smakosze.pl
Placki w niecodziennej odsłonie

Canva / bhofack2

Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane

6 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.

Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Placki ziemniaczane zostaną zdetronizowane?

Na naszym portalu niejednokrotnie przedstawialiśmy przepisy na placki ziemniaczane. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na niecodzienną odsłonę kultowego dania. Tym razem postawimy na placki pomidorowe.

Wyśmienite placki pomidorowe są o wiele lżejsze od tradycyjnych ziemniaczanych specjałów. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 2 jajka

  • 4 pomidory

  • 15 g koncentratu pomidorowego

  • 60 g fety

  • 70 g mąki

  • posiekany szczypiorek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Frytki w przepysznej odsłonie

Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki pomidorowe zaskakuje prostotą

Na początku jajka ubijamy z odrobiną soli. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie drobno siekamy i łączymy z masą jajeczną. Całość wzbogacamy o pokruszony ser feta oraz posiekany szczypiorek.

Do mieszanki dodajemy mąki. Wszystkie składniki powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna być dosyć gęsta. W związku z tym niewykluczone, że będziemy potrzebować trochę więcej mąki.

Ciasto wzbogacamy o przyprawy i ponownie mieszamy. Jego niewielkie partie wykładamy na rozgrzany olej. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Godny uwagi jest także przepis na placki z botwiny i cukinii.

Placki pomidorowe

Placki pomidorowe

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >