Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 06.07.2021 02:00

Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane

Placki w niecodziennej odsłonie
Canva / bhofack2

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.

Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Placki ziemniaczane zostaną zdetronizowane?

Na naszym portalu niejednokrotnie przedstawialiśmy przepisy na placki ziemniaczane. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na niecodzienną odsłonę kultowego dania. Tym razem postawimy na placki pomidorowe.

Wyśmienite placki pomidorowe są o wiele lżejsze od tradycyjnych ziemniaczanych specjałów. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 2 jajka

  • 4 pomidory

  • 15 g koncentratu pomidorowego

  • 60 g fety

  • 70 g mąki

  • posiekany szczypiorek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Przepis na placki pomidorowe zaskakuje prostotą

Na początku jajka ubijamy z odrobiną soli. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie drobno siekamy i łączymy z masą jajeczną. Całość wzbogacamy o pokruszony ser feta oraz posiekany szczypiorek.

Do mieszanki dodajemy mąki. Wszystkie składniki powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna być dosyć gęsta. W związku z tym niewykluczone, że będziemy potrzebować trochę więcej mąki.

Ciasto wzbogacamy o przyprawy i ponownie mieszamy. Jego niewielkie partie wykładamy na rozgrzany olej. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Godny uwagi jest także przepis na placki z botwiny i cukinii.

Placki pomidorowe
Placki pomidorowe

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram