Lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Ta zupa to teraz numer 1 w moim domu
Kiedy wypróbujesz ten przepis, klasyczna zupa ogórkowa szybko odejdzie w niepamięć. Na głowę bije nawet ulubioną pomidorówkę. Moja rodzina nie mogła się nadziwić i pokochała ten niecodzienny przepis. Poniżej zdradzę swój sprawdzony przepis.
Zupa pomidorowa i ogórkowa bez szans
O tym, że Polacy kochają zupy, wiadomo od dawna. Nie przez przypadek w naszej kuchni jest aż tak wiele przepisów właśnie na tego typu danie. Do tych najbardziej lubianych należy rosół, żurek, zupa pomidorowa, ale też ogórkowa. Mało kto pamięta jednak, że istnieje także aromatyczna zupa czosnkowa, która ma doskonały i unikatowy smak.
Jej przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest zbyt trudne. W dodatku zupa zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za czosnkiem. Wszystko dzięki dodatkowi pomidorów oraz nutce ostrości. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić. Zupa czosnkowa- ten przepis zapiszesz w swoim notesie na stałe.
Co jest potrzebne do zupy czosnkowej? Prosty przepis
Czosnek, jak nie trudno się domyślić, jest najważniejszym składnikiem. Obawy można schować jednak do kieszeni, bo w odpowiednich proporcjach nie zdominuje on całego dania. Wszystko dzięki innym składnikom, które stworzą całą kompozycję. O wszystkich produktach i ich proporcjach, dowiesz się więcej, kiedy spojrzysz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału kulinarnatv pl , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1,5 l bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 1 natka pietruszki
- 1 papryczka chili
- 1 bułka
- 2 jajka
- oliwa
- mielona ostra papryka
- sól
Zupa czosnkowa - przepis
Zacznij od pokrojenia bułki w małą kostkę. Następnie umytą papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż bułkę, gdy się zarumieni wsyp posiekane chili i wymieszaj.
Ząbki czosnku obierz. Połowę z nich umieść w misce i wlej odrobinę oliwy. Zmiksuj oba składniki
Na patelnię z grzankami dodaj zblendowany czosnek i podsmaż składniki. Bulion zagotuj, a następnie dodaj do niego pomidory z puszki. Wsyp zawartość patelni i wymieszaj całość. Pozostałe ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Przypraw całość mieloną ostrą papryką oraz solą.
Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep je. Następnie powoli wlej je do zupy czosnkowej, energicznie przy tym mieszając. Kiedy wszystko się połączy, zupa gotowa jest do podania. Idealnie smakować będzie udekorowana natką pietruszki.
Sprawdź także, co dodać do kotletów mielonych oraz dowiedz się, jakich grzybów nie suszyć .