Smakosze.pl Przepisy Lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Ta zupa to teraz numer 1 w moim domu
Fot. YouTube/kulinarnatv pl

Lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Ta zupa to teraz numer 1 w moim domu

23 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kiedy wypróbujesz ten przepis, klasyczna zupa ogórkowa szybko odejdzie w niepamięć. Na głowę bije nawet ulubioną pomidorówkę. Moja rodzina nie mogła się nadziwić i pokochała ten niecodzienny przepis. Poniżej zdradzę swój sprawdzony przepis.

Zupa pomidorowa i ogórkowa bez szans

O tym, że Polacy kochają zupy, wiadomo od dawna. Nie przez przypadek w naszej kuchni jest aż tak wiele przepisów właśnie na tego typu danie. Do tych najbardziej lubianych należy rosół, żurek, zupa pomidorowa, ale też ogórkowa. Mało kto pamięta jednak, że istnieje także aromatyczna zupa czosnkowa, która ma doskonały i unikatowy smak.

Jej przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest zbyt trudne. W dodatku zupa zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za czosnkiem. Wszystko dzięki dodatkowi pomidorów oraz nutce ostrości. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić. Zupa czosnkowa- ten przepis zapiszesz w swoim notesie na stałe.

pomidory.jpg
Fot. Canva/Armastass
Mieszam te składniki i dodaję do mielonych. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłam

Co jest potrzebne do zupy czosnkowej? Prosty przepis

Czosnek, jak nie trudno się domyślić, jest najważniejszym składnikiem. Obawy można schować jednak do kieszeni, bo w odpowiednich proporcjach nie zdominuje on całego dania. Wszystko dzięki innym składnikom, które stworzą całą kompozycję. O wszystkich produktach i ich proporcjach, dowiesz się więcej, kiedy spojrzysz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału kulinarnatv pl , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 natka pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • oliwa
  • mielona ostra papryka
  • sól

Zupa czosnkowa - przepis

Zacznij od pokrojenia bułki w małą kostkę. Następnie umytą papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż bułkę, gdy się zarumieni wsyp posiekane chili i wymieszaj.

Ząbki czosnku obierz. Połowę z nich umieść w misce i wlej odrobinę oliwy. Zmiksuj oba składniki

Na patelnię z grzankami dodaj zblendowany czosnek i podsmaż składniki. Bulion zagotuj, a następnie dodaj do niego pomidory z puszki. Wsyp zawartość patelni i wymieszaj całość. Pozostałe ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Przypraw całość mieloną ostrą papryką oraz solą.

Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep je. Następnie powoli wlej je do zupy czosnkowej, energicznie przy tym mieszając. Kiedy wszystko się połączy, zupa gotowa jest do podania. Idealnie smakować będzie udekorowana natką pietruszki.

Sprawdź także, co dodać do kotletów mielonych oraz dowiedz się, jakich grzybów nie suszyć .

Projekt bez nazwy.jpg
Fot. Canva/TanyaLovus
Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi
Siostra Anastazja ładuje je do słoików na zimę. Nie do wiary, że wcześniej tego nie znałam
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy