Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.08.2024 06:05

Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi

pierogi
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank

Na ryneczkach zatrzęsienie śliwek jest takie, że szkoda ograniczać się tylko do ciast i knedli. Poznaj przepis i przygotuj z nich pierogi na słodko. Danie jest obłędnie dobre i co najważniejsze niezwykle smaczne. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać te pierogi nieraz. 

Pierogi ze śliwek najlepsze

Pierogi na słodko to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Oczywiście ciasta i inne dania mogą smaczne, ale to właśnie w połączeniu z delikatnym ciastem na pierogi owoce smakują najlepiej. Obecnie trwa sezon na śliwki, a to dobry pretekst, aby przygotować z nich właśnie pierogi.

Przepis, który zaprezentujemy ci w dalszej części tekstu, jest łatwy, a danie przygotujesz bardzo szybko. Domownicy będą zachwyceni, Aty przygotuj się dokładkę. 

śliwki.jpg
Fot. Canva/5PH
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą

Co będzie ci potrzebne?

Składnikiem, który nada pierogom smaku, są oczywiście śliwki. Zadbaj o to, aby były świeże, a przy tam także dojrzałe. Niezbędne są także składniki na ciasto. Produktów nie ma wiele, więc pierogi nie będą kosztowały dużo. Poznaj je, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. 

Składniki:

  • 6 dużych śliwek
  • 100 g mąki krupczatki
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Przepis na pierogi ze śliwkami

Przygotowanie pierogów rozpocznij od wsypania mąki i soli do miski. Wlej wodę i zagnieć składniki na jednolite i sprężyste ciasto. Śliwki dokładnie umyj, następnie przekrój śliwki i pozbądź się z nich pestek. Owoce pokrój na małe kawałki. 

Przełóż je do miski i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Nakładaj na nie owoce, zlep krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie 3 minuty, od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj z jogurtem naturalnym. 

pierogi 2.jpg
Fot. Canva/Karolina Grabowska